fbpx

L’amenaça del canvi climàtic, més temuda que la de l’Estat Islàmic o la dels ciberatacs

COMPARTIR EN REDES

Els efectes de l’escalfament global sobre el planeta en un futur proper i a llarg termini són motiu de preocupació a tot el món. Fins a tal punt això és així que, a dia d’avui, l’amenaça del canvi climàtic és fins i tot més temuda que la de l’Estat Islàmic o la dels ciberatacs.

Aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘Climate Change Still Seen as the Top Global Threat, but Cyberattacks a Rising Concern’ (‘El canvi climàtic continua sent la principal amenaça mundial, però els atacs cibernètics són una preocupació creixent’), publicat el passat 10 de febrer pel Pew Research Center.

L’informe, basat en els resultats d’una gran enquesta realitzada a 26 països a 27.612 persones des del 14 de maig fins el 12 d’agost de 2018, també analitza altres amenaces com el programa nuclear de Corea del Nord, l’economia global o el poder i influència dels Estats Units, Rússia i la Xina.

Precisament, bona part de l’estudi se centra en plantejar als enquestats quin país infon més por al món, els Estats Units o Rússia.

cambio climático

L’abans i després del canvi climàtic, una amenaça real

El més temut, el canvi climàtic

En qualsevol cas, els responsables de l’informe constaten que els efectes del canvi climàtic són la principal preocupació en 13 del total de països analitzats, com mostra el següent mapa, reproduït a partir de l’estudi.

La amenaza del cambio climático
La majoria de països considera el canvi climàtic la pitjor amenaça per al planeta

Els països que més temen l’amenaça de l’escalfament global són, d’esquerra a dreta al mapa: Canadà, Mèxic, Argentina, Brasil, Espanya, Regne Unit, Alemanya, Suècia, Hongria, Grècia, Kenya, Corea del Sud i Austràlia.

A més, aquest temor ha augmentat 11 punts percentuals en els últims cinc anys a tot el món i, en 2018, fins a un 67% ho considera la major amenaça per al seu país.

Pel que fa a la resta de països enquestats, per a vuit d’ells el seu principal temor és cap a l’Estat Islàmic (ISIS): França, Itàlia, Tunísia, Nigèria, Israel, Rússia, Indonèsia i Filipines.

Per la seva banda, els Estats Units, Holanda, Sud-àfrica i el Japó temen sobretot els atacs cibernètics; mentre la major amenaça per a Polònia és el poder i la influència de Rússia, com s’aprecia en el mapa.

L’escalfament global, una amenaça a l’alça

L’estudi recorda que, en un món canviant, s’han produït també canvis substancials en algunes de les amenaces internacionals que plantejava l’enquesta.

Cambio climático, ISIS y ciberataques

El canvi climàtic, més temut que l’ISIS i els ciberatacs

Com a exemple, l’informe cita que «el 2013, molt abans que se signés l’acord climàtic de París, una mitjana del 56% en els països enquestats deia que el canvi climàtic global era una amenaça important per al seu país. El percentatge va créixer al 63% el 2017, i el 2018 se situa en el 67%«, com es veu en aquest altre gràfic, també reproduït de l’estudi.

De fet, en aquests cinc anys, «les preocupacions sobre l’amenaça climàtica han augmentat significativament en 13 dels països on hi ha dades disponibles. Els majors augments s’han produït a França (fins a 29 punts percentuals) i Mèxic (fins a 28 punts), però també hi ha hagut augments de dos dígits en els Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Espanya, Kenya, Canadà, Sud-Àfrica i Polònia», detalla l’informe.

De forma contrària, la por a l’Estat Islàmic tendeix a minvar: «hi ha hagut una disminució des del 2017 en el nombre de països que consideren a ISIS com la principal amenaça per a la seguretat».

«Descensos substancials de dos dígits entre els que diuen que l’ISIS és una amenaça important es van produir en l’últim any a Israel (16 punts), Espanya (-13), Estats Units (-12), Grècia (-10) i el Japó (-10)», afegeix.

Alhora, com mostra el gràfic, «també hi ha hagut un salt substancial en els que veuen els atacs cibernètics d’altres països com una de les principals amenaces. En 2018, una mitjana del 61% en tots els països veu les amenaces cibernètiques com una seriosa preocupació, enfront del 54% que va dir això en 2017″.

Els exemples que cita l’informe de referència a les «múltiples bretxes en la ciberseguretat» són «tan variats com els Estats Units, el Japó i Sud-Àfrica». I segueix afirmant que «des 2017, hi ha hagut augments de dos dígits en aquells que diuen que els atacs cibernètics d’altres països són una amenaça important per al seu país a Tunísia (fins a 25 punts percentuals), els Països Baixos (+ 15 punts), Grècia (+12), Suècia (+ 11) i el Canadà (+10)».

També augmenta la preocupació pel programa nuclear de Corea del Nord: «el 2013, una mica menys de la meitat dels països enquestats van dir que el programa nuclear de Corea del Nord era una amenaça important (47%). Però, en 2018, una mitjana del 55% considera que el problema és una amenaça significativa». Sobretot, creix en els països enquestats a Àfrica i Amèrica Llatina.

«Les opinions sobre l’economia mundial i la Xina com a amenaces importants s’han mantingut aproximadament iguals des del 2017″, conclou l’estudi en aquest apartat.

ISIS y ataques cibernéticos
Les amenaces d’ISIS i dels atacs cibernètics, després de les de l’escalfament global

El contrast entre el Canadà i els Estats Units

Els autors de l’informe afegeixen que, al mateix temps, «hi ha algunes diferències notables entre els punts de vista nord-americans i canadencs sobre les principals amenaces que enfronten els seus països», com es veu al mapa a l’inici d’aquesta informació.

El resum d’aquesta manera: «els nord-americans estan principalment preocupats pels atacs cibernètics (74%), tot i que les majories també consideren que ISIS (62%), el canvi climàtic (59%) i el programa nuclear de Corea del Nord (58 %) són amenaces importants. Des 2017, les preocupacions sobre ISIS han baixat 12 punts percentuals entre els nord-americans», detallen.

«Per contra, cada vegada més canadencs (66%) diuen que el canvi climàtic global és una amenaça important per al seu país, i percentatges menors opinen el mateix sobre els atacs cibernètics (57%) o ISIS (54%). La seguretat cibernètica ha crescut com una preocupació al Canadà des de 2017, quan menys de la meitat (47%) va dir que era una amenaça important».

El que més preocupa a Europa

Més endavant, l’estudi analitza les principals amenaces des de l’òptica dels deu països europeus enquestats.

«El canvi climàtic i l’ISIS són vistos clarament com amenaces internacionals importants, tot i que una mitjana del voltant de la meitat o més també designa els atacs cibernètics i al programa nuclear de Corea del Nord com les principals preocupacions», assenyala.

Cambio climático global
Les majors amenaces per a Europa

En aquest últim gràfic es constata que un 71% considera el canvi climàtic com la major amenaça per al seu país, mentre un 68% apunta cap a l’ISIS com l’amenaça més temuda, i un 61% pensa el mateix sobre els ciberatacs d’altres països.

Els resultats de les enquestes mostren que, en el cas d’Espanya, la màxima amenaça és el canvi climàtic (81%), seguida d’ISIS (75%) i dels atacs cibernètics (59%).

Entre els països de l’entorn, segueixen el mateix ordre de por a les amenaces Alemanya: 71%, 68% i 66%, respectivament; i el Regne Unit (66%, 64% i 64%).

No obstant això, a França la principal preocupació és l’ISIS (87%), i per darrere el canvi climàtic (83%) i els ciberatacs (67%). I el mateix passa a Itàlia, amb aquests percentatges: 80%, 71% i 45%, respectivament.

«Des de 2013, hi ha hagut un augment significatiu en els que citen com amenaça el canvi climàtic en set dels països europeus enquestats en ambdós anys. Això inclou un augment de 29 punts percentuals a França, un augment de 18 punts al Regne Unit, 17 punts a Espanya i 15 punts a Alemanya «, resumeix l’informe.

D’altra banda, «els russos estan relativament tranquils pels atacs cibernètics d’altres països (només el 36% diu que és una amenaça important), però estan preocupats per l’ISIS (62% l’amenaça principal). En general, els russos es troben entre els menys preocupats per les diverses amenaces provades en l’enquesta en relació amb altres països. Sobre el canvi climàtic, només el 43%», conclou l’estudi.

¿Te ha gustado el artículo?

Ayúdanos con 1€ para seguir haciendo noticias como esta

Donar 1€
NOTICIAS RELACIONADAS

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.