L’onada de l’assetjament sexual

acoso

La nostra societat sembla moure’s per onades, d’un dia per l’altre sorgeix una qüestió que suscita la màxima atenció mediàtica i de les xarxes. Això no tindria res d’extraordinari si fos a causa d’un succés insospitat i extraordinari; quelcom així com el descobriment de la vida a Mart. Però no, es tracta de situacions estructurals que no són tocades des de fa temps. Això és precisament el que ha passat amb l’última onada sobre l’assetjament sexual sorgida, com totes les precedents, als Estats Units, l’espoleta es troba a Hollywood, però la detonació té efectes en tota la societat occidental.

Des dels seus inicis l’anomenada “meca del cinema” era considerada pels mitjans i la veu populi un lloc on abundava la promiscuïtat, el llibertinatge i l’abús. Tant que la mateixa cinematografia ha fet d’aquesta situació, material per als seus negocis. La gran majoria de la societat rebutjava aquells comportaments, on no se sabia on començava la llibertat en les relacions sexuals i on acabava la prepotència per forçar-la.

Llavors, es veia a Hollywood com l’excepció moral (encara que part dels progres de l’època no deixaven de lloar la promiscuïtat, no l’abús, com un exemple de la necessària llibertat en els costums. Sobre això també hi ha molt cinema, bo i dolent). En tot cas, els seus protagonistes sabien que vivien en una illa moral, i a ningú se li acudia pensar que aquells pecats eren també els propis del conjunt de la societat.

Ara, el relat ha canviat substancialment i el que passa a Los Angeles no és una cosa específica de la cultura de l’entreteniment i la cruïlla de passions i ànsies, sinó què automàticament es projecta com una cosa constitutiva de tota la societat. Els abusos sexuals, els seus depredadors malalts, són vistos, no com l’excepció d’una cultura llibertina que els afavoreix, sinó com a conseqüència d’un fet estructural: els homes, el masclisme, com una cultura, però només aquesta única cultura. Les creences imperants es veu que no entren en joc; no importen les diferències òbvies entre un catòlic i un no creient. No influeix la cultura hipersexualitzada que ens envolta, on el sexe és un producte del mercat, no influeix per res que les relacions sexuals siguin tan primerenques i presentades com una cosa lúdica, i no com un fet transcendent que requereix maduresa emocional i construcció de la consciència del respecte, no compta per a res la influència de la cultura gai en tot això, impulsora del sexe com a única component de la identitat humana. Res d’això importa. L’únic que compta és que la majoria són homes, i per tant, el comportament és fruit d’una presumpta societat patriarcal.

La causa fonamental del canvi del relat rau en la conversió de la perspectiva de gènere en ideologia hegemònica. Sota els seus auspicis només importa aquell segment de la realitat que serveix a la seva arquitectura d’hegemonia política, que en aquest cas, com el de la violència contra la dona, és utilitzat per categoritzar els homes, a tots ells.

D’aquesta manera, en no contemplar totes les causes i la seva relació, el que passa és que el problema no es resol, per contra, creix, com succeeix amb la violència entre les parelles adolescents. Les generacions més joves, educades en la perspectiva de gènere, presenten homes actius en un major nombre que menyspreen la dona.

Perquè en lloc d’educar en el respecte a la persona i en l’amor de donació, en el domini d’un mateix al servei d’aquella donació, els van formar en la mecànica del “posa-l’hi, posa-te’l” i la relació sexual com un esport de contacte . No és un fet aliè als resultats que tot tipus de violència cap a la dona està en funció inversa a la condició cristiana del grup, com es reflecteix clarament en totes les estadístiques que mesuren el fenomen per països i en les enquestes, almenys les espanyoles , que mostren que les catòliques practicants reben en una mesura molt inferior, de l’ordre del 50%, assetjament i violència sexual. Negar la realitat només condueix a ser dominat per ella.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>