Postveritat o informació asimètrica

Un equip de futbol de categoria regional, no importa d’on, gestiona un camp de futbol de titularitat municipal i estableix els horaris d’entrenaments i partits. Per un error difícil d’entendre, l’horari de joc de l’equip de veterans del club es veu alterat perquè troben el camp ja ocupat per les jugadores de l’equip femení del propi club, la majoria adolescents. Protestes i cruixir de dents, perquè els veterans veuen alterat el seu encontre setmanal. Es munta la batussa, i dirigeixen improperis a les noies -no crec, pel citat, que pugui anomenar-se-li insult, però sí falta de respecte- “aneu a la cuina”, “aneu a fer ballet”, “aneu-vos a planxar”. Les noies, davant el ciri muntat, abandonen el camp de joc. No crec que els veterans s’haguessin manifestat amb major condescendència si haguessin estat els juvenils els ocupants de terreny de joc, més aviat m’inclino a pensar que tot hagués pujat de to, perquè el conflicte no naixia del sexe dels ocupants, sinó de l’ocupació del camp.

Cada cap de setmana, en el futbol infantil, pares extralimitats insulten a l’àrbitre, diuen de tot als jugadors de l’altre equip, i inciten als propis amb idees tan esportives com “trenca-li la cama”, “aneu a per ell”. Les espitjades i agressions no són un fet extraordinari. L’esport per educar es converteix en un gran despropòsit. Clar, que no és gens estrany. En el zenit, els camps de primera divisió, es reprodueixen cada setmana, els insults i desqualificacions més greus, la vigilància és obligada. Però res d’això, sobretot, els dels infantils, omple programes de televisió i pàgines de diaris.

Però l’incident entre veterans i l’equip femení, de baixa intensitat i que més aviat assenyala un problema intern del club que una altra cosa, aquest si que rep tota l’atenció del món. Per què? Perquè estan implicades les dones. No importa que sigui infreqüent, que no sigui greu comparat amb els successos massius de cada cap de setmana amb la brutalitat irrespectuosa que envolta al futbol. No importa que el problema sigui l’ètica que impera en els terrenys de joc, solament importa que siguin dones. Això s’anomena informació asimètrica. Es tracta de saturar amb uns fets i oblidar el gruix de l’assumpte. I això és així perquè el que es persegueix és subratllar el masclisme de l’home, com a condició general, i el seu abús sistemàtic de la dona. És la guerra de gèneres propiciada des de la perspectiva de gènere.

L’asimetria no es dóna solament en aquest àmbit, sinó en molts altres. Per exemple, en la imatge que transmeten d’Àfrica algunes organitzacions internacionals i ONG’s. Necessitades de recursos i d’atenció mediàtica, busquen sempre el pitjor que succeeix allí, marginant tot el bé, tot progrés, tot assoliment. Presenten així una caricatura del continent enormement perjudicial per als africans. No es tracta de postveritat sinó d’informació asimètrica, que un país desenvolupat no resistiria sense fort crebant, si li apliquessin el mateix tractament.

I alguna cosa semblant succeeix a escala mundial. Que les classes mitjanes d’Europa i Estat Units hagin perdut benestar relatiu, com descriu la corba de l’elefant, explica també la gran millora que ha registrat la major part del món. Un molt bon economista, Rosling, ho mostra de manera excel·lent a YouTube amb Com no ser un ignorant del món. El món no és perfecte, però ha evolucionat en termes materials de reducció de pobresa i millora del benestar, d’una forma positiva, i quan sistemàticament no es presenta així, s’incorre deliberadament en informació asimètrica.

Aquest és un dels grans mals del nostre temps, i no em refereixo als marcs de referència totalitaris -en aquests ja saps de quin pal van. No, em refereixo als sistemes liberals i la seva aclaparant, fins a la saturació, informació dirigida asimètrica. En aquestes condicions vivim i hem de ser conscients d’això.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>