Artur Mas guanyarà les eleccions, segons les darreres enquestes

Emoció garantida fins a l’últim moment per saber qui governarà a Catalunya després del 1 de novembre: Mas o Montilla? El que si és clar, segons les da…

Emoció garantida fins a l’últim moment per saber qui governarà a Catalunya després del 1 de novembre: Mas o Montilla? El que si és clar, segons les darreres enquestes, és que CIU guanyarà aquestes eleccions autonòmiques com a mínim per 10 escons de diferència sobre el PSC.

 

Els resultats dels més recents sondejos, el de LA VANGUARDIA i el del CIS, mostren una clara victòria d’Artur Mas, que, no obstant això, no té la certesa de poder governar. Les espases segueixen enlaire i tot apunta que seran els pactes d’última hora els que inclinaran definitivament la balança.

 

Com es pot observar en la següent taula, el nombre d’escons en les dues enquestes són gairebé idèntics per a CIU, PSC i PP; i varien quant a la intenció de vot dels electors que es decanten per ICV i ERC.

 

L’enquesta de l’Institut Noxa per a LA VANGUARDIA va ser realitzada entre els dies 19 i 23 d’octubre i és, per tant, la més recent de les publicades; mentre que la del CIS va ser efectuada entre el 2 i el 15 del mateix mes. 

 

INTENCIÓ DE VOT

PARTIT

LA VANGUARDIA

CIS

CIU

50-52

50-52

PSC

38-40

39

ERC

17-19

21

PP

13

13-14

ICV

13-15

10-11

 

Artur Mas guanya, però…

 

En el quadre anterior es pot veure que la coalició que lidera Mas manté la seva posició com a primera força política (entre 50 i 52 escons) i millora fins i tot els resultats obtinguts el 2003 (46). Malgrat això, CIU necessitarà arribar a acords amb alguna altra força política si vol governar.

 

Aquests resultats s’aproximen més als mostrats en l’últim ‘Racòmetre’ de l’emissora de ràdio RAC-1, on les opcions de pactes de CIU eren més obertes, que als oferts per EL PAÍS o EL PERIÓDICO, que donaven per fet un renovat tripartit, tal com publicàvem en una anterior informació aquest dimecres, 25 d’octubre.

 

Es reeditarà el tripartit?

 

Les coincidències dels dos sondejos arriben així mateix als socialistes, que se situarien entre els 38 i 40 escons segons LA VANGUARDIA i 39 amb les dades del CIS, el que els permetria mantenir l’opció de reeditar el tripartit.

 

Els populars mostren també xifres similars en ambdues enquestes, amb 13 escons segons LA VANGUARDIA i entre 13 i 14 segons el CIS.

 

On s’observen més variables és en els resultats d’ERC i d’ICV. Així, mentre els republicans arribarien a els 21 escons que els atorga el CIS, descendirien fins als 17-19 amb les dades de l’Institut Noxa.

 

Al mateix temps, el que significa un descens d’ERC, també en comparació amb les enquestes anteriors a les quals fèiem referència, són una millora per a ICV, que passaria dels 10-11 del CIS als 13-15 de LA VANGUARDIA.

 

Les circumscripcions, mostra insuficient

 

Per altra banda, LA VANGUARDIA publica també els resultats de l’assignació d’escons per circumscripcions, amb els següents resultats: 

 

ESCONS PER CIRCUNSCRIPCIONS

PARTIT

BARCELONA

GIRONA

LLEIDA

TARRAGONA

CIU

28-29

7-8

8

7

PSC

27-28

4

2-3

5

ERC

10

3

2-3

2-3

PP

9

1

1

2

ICV

10

1-2

1

1-2

 

Comparant aquests resultats amb els obtinguts en 2003, CIU obtindria ara fins a quatre escons més a Barcelona, mentre que el PSC cediria fins a dos. ERC perdria tres i el PP dos, mentre ICV n’augmentaria tres.

 

A Girona, ERC cediria un escó, a disputar entre CIU i ICV. A Lleida, ICV augmentaria a costa del PSC; i CIU sumaria un altre a costa dels socialistes o dels republicans. I, a Tarragona, ICV podria obtenir un segon escó a costa d’ERC.

 

En qualsevol cas, cal ressaltar la poca fiabilitat que desprenen unes dades obtingudes a partir d’una mostra del tot insuficient (un total de mil enquestats) i que hauria d’arribar, com a mínim, al doble d’aquesta xifra per a ser acceptable. Els resultats comencen a tenir entitat quan la mostra en les circumscripcions més petites és d’almenys 450 persones, i l’ideal és que parteixin de 600 enquestats.

 

Els preferits

 

Una última dada a contrastar entre les dues enquestes esmentades és la que fa referència a la valoració dels líders que aspiren a governar a Catalunya.

 

Així, els enquestats per LA VANGUARDIA atorguen les següents puntuacions: Mas (5,2), Saura (5,2), Montilla (5,0), Carod (4,3) i Piqué (3,5). Crida l’atenció que en la valoració de líders surtin millor parats Maragall (5,5) o Duran i Lleida (5,4). També és millor valorat Puigcercós (4,8) que Carod.

 

El CIS mostra la següent valoració: Mas (5,2), Montilla (4,7), Saura (4,4), Carod (4,0) i Piqué (2,8). En aquesta enquesta Artur Mas és també preferit com president de la Generalitat (28,3 per cent), enfront de José Montilla (20,2 per cent).

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>