Beatificació a Roma de 498 màrtirs espanyols; 93 són catalans

Aquest diumenge, 28 d’octubre, tindrà joc a la plaça de Sant Pere del Vaticà, a Roma, la cerimònia de beatificació de 498 màrtirs espanyols, 93 dels q…

Aquest diumenge, 28 d’octubre, tindrà joc a la plaça de Sant Pere del Vaticà, a Roma, la cerimònia de beatificació de 498 màrtirs espanyols, 93 dels quals eren catalans, que van donar la vida a causa de la fe en el període 1934-1937.

 

La cerimònia serà presidida pel cardenal José Saraiva Martins, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, i hi assistiran els arquebisbes i bisbes catalans, així com la pràctica totalitat dels altres bisbes espanyols, acompanyats per milers de fidels de tot el país.

 

Dels 93 màrtirs catalans, 2 havien nascut en el territori de l’actual bisbat de Barcelona, 33 en el de Girona, 8 en el de Lleida, 2 en el de Sant Feliu de Llobregat, 2 en el de Solsona, 8 en el de Tarragona, 4 en el de Terrassa, 11 en el de Tortosa, 10 en el d’Urgell i 13 en el de Vic.

 

D’aquests màrtirs, 76 eren homes i 17 dones. La majoria dels 498 màrtirs, o sigui 462, són religiosos i religioses; també hi ha 2 bisbes, 24 sacerdots diocesans, 1 diaca, 1 seminarista i 8 laics.

 

Agrupades per ‘causes’

 

Les 498 beatificacions estan agrupades per ‘causes’, instruïdes a les diòcesis on van ser martiritzats. A Girona hi ha una causa, en la qual estan incloses tres germanes Missioneres del Cor de Maria, i a Barcelona, en cinc causes, hi ha un seminarista, una religiosa carmelita de la Caritat, una monja carmelita de clausura, una monja dominica de clausura, una laica, dues religioses franciscanes Filles de la Misericòrdia, dues dominiques de Santa Caterina de Siena (de la Congregació de l’Ensenyament de la Immaculada), dos laics de l’orde seglar dominicà, quatre religiosos Missioners dels Sagrats Cors, quatre carmelites missioneres, set dominiques de l’Anunciata, catorze carmelites descalços, setze religiosos carmelites, quaranta-quatre germans de les Escoles Cristianes (La Salle) i quaranta-sis germans maristes.

 

Tal com recentment ha declarat Mons. Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i secretari de la Conferència Episcopal Tarraconense: “L’Església els enalteix perquè van entregar la seva vida, perdonant i estimant, sense partidismes polítics, i són exemple per a tots els catòlics del món. Caldria que amb esperit de comunió, com reclamem els bisbes de Catalunya en el nostre document Creure en l’evangeli i anunciar-lo amb nou ardor, els valoréssim i no els oblidéssim mai”

 

“Ara ja —i molt més en el futur— seran tinguts com la millor collita de la nostra Església en el segle XX. Les lamentables polèmiques cessaran i es comprovarà que aquestes beatificacions han estat justes, encertades teològicament i oportunes espiritualment”, va concloure.

Una completa informació sobre els nous beats es pot trobar en el llibre Quiénes son y de dónde vienen. 498 mártires del siglo XX en España, editat per l’Oficina per a les Causes dels Sants de la Conferència Episcopal Espanyola, a cura de Mª Encarnación González, a Ed. Edice, Madrid, 2007.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>