Càncer de cèrvix en adolescents: La vacuna surt cara, l’abstinència no

“Hem sol·licitat formalment al Ministeri de Sanitat que estudiï la possibilitat d’incorporar-la al calendari vacunal”. Són paraules de la consellera d…

Hem sol·licitat formalment al Ministeri de Sanitat que estudiï la possibilitat d’incorporar-la al calendari vacunal”. Són paraules de la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Marina Geli, per a referir-se a la seva proposta que totes les nenes de dotze anys siguin vacunades contra el càncer de cèrvix, o de coll d’úter. En la seva proposta, que no deixa de ser una invitació a la pràctica del sexe precoç, ni una sola paraula sobre moderació o abstinència, termes tabú en el context de la societat actual.

 

Paga la pena assenyalar que la vacunació sistemàtica de totes les adolescents espanyoles contra el virus del papiloma humà, principal causa del càncer de coll d’úter, és excessivament cara. Al mateix temps, una educació sexual responsable, basada en valors com la moderació, l’abstinència, la fidelitat i l’amor, que se sol confondre amb el enamorament, és gratuïta i summament efectiva en la lluita contra les malalties de transmissió sexual, com s’ha demostrat en alguns països que l’han adoptat.

 

La consellera de Salut catalana va realitzar la seva proposta en el transcurs d’un dinar amb periodistes i especialistes en vacunes. Amb la sol·licitud al Ministeri de Sanitat d’estudiar la introducció de la vacuna, “el 2006 s’està generant opinió,  el 2007 es prendran decisions i a partir del 2008 s’entrarà en una nova etapa” en que la vacuna es podria administrar a totes les adolescents, va dir Geli.

 

El papiloma, especialment virulent

 

El virus del papiloma humà és el principal responsable del càncer de cèrvix, el cinquè més freqüent entre la població femenina espanyola, i és especialment virulent. Actualment, la prevenció d’aquest tipus de càncers es basa en citologies ginecològiques periòdiques per detectar cèl·lules precanceroses en el coll de l’úter (un petit òrgan amb forma de tap d’ampolla de vi que separa la vagina de l’úter).

 

Segons Francesc Xavier Bosch, investigador de l’Institut Català d’Oncologia que va descobrir la relació entre el càncer de cèrvix i el virus del papiloma, la vacunació reduiria la necessitat de practicar citologies.

 

La vacuna que prevé el càncer d’úter va ser aprovada a principis de juny per Estats Units i, presumiblement, ho serà també abans de final d’any per l’Agència Europea del Medicament.

 

La vacuna surt cara…

 

No obstant això, a pesar de la reducció de citologies, el cost d’una vacunació massiva d’aquest tipus és considerablement cara. La vacuna s’inocularia en tres dosi, amb un cost total d’uns 300 euros, segons les previsions de la companyia farmacèutica Sanofi Pasteur MSD.

 

En el cas concret de la sanitat pública catalana, la vacunació de totes les noies de dotze anys vindria a suposar un cost total d’uns deu milions d’euros anuals.

 

A més, segons va constatar Bosch, encara que es procedís a la vacunació massiva, se seguirien practicant citologies ja que un 30 per cent dels càncers de cèrvix es deuen a formes del virus que la vacuna no prevé.

 

L’abstinència, no

 

A pesar dels elevats costos que suposa la inoculació de la vacuna a totes les adolescents, i de l’evident risc que suposa l’augment de la promiscuïtat sexual que es practica a edats cada vegada més primerenques, que caracteritza als nous estils de vida, en cap moment les administracions es plantegen campanyes de prevenció basades en la moderació i l’abstinència.

 

No és la primera vegada que des de ForumLibertas.com denunciem aquesta irresponsable actitud per part dels respectius governs central i autonòmics, molt d’acord amb els temps que vivim; però el políticament correcte s’imposa i cal donar-los als joves ‘llibertat’ per, fins i tot, mantenir relacions sexuals amb adults quan són menors d’edat.

 

Per altra banda, cal ressaltar el fet que països com Uganda, Moçambic, Kenya, Sudàfrica, Zàmbia i Zimbabwe han aconseguit reduir les seves altes taxes de xifres de SIDA gràcies a programes de prevenció basats, precisament, en l’abstinència i la fidelitat. La SIDA, com també ocorre amb l’increment dels casos de sífilis i gonorrea a Espanya, no es redueix únicament, ni de bon tros, amb costoses campanyes basades en el foment de l’ús del preservatiu.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>