Catalunya acollirà més de 60.000 joves camí de la JMJ

Quan encara queden nou mesos per a la celebració a Madrid de la JMJ 2011, el Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i les Ill…

Quan encara queden nou mesos per a la celebració a Madrid de la JMJ 2011, el Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i les Illes Balears (SIJ) ja s’ha començat a mobilitzar per tal que aquest gran esdeveniment eclesial sigui el més reeixit possible. Les diòcesis catalanes s’han compromès, a més, a esdevenir diòcesis d’acollida, és a dir, el lloc on molts joves d’arreu del món faran escala durant uns quants dies abans d’anar cap a Madrid. Així, de l’11 al 15 d’agost es preveu l’acollida de més de 60.000 persones, que es distribuiran, segons les possibilitats i les infraestructures, per tot Catalunya, i fins i tot Mallorca. “Aquest servei que oferirem des d’aquí —explica Anna Robert, responsable de comunicació del SIJ— és també per a nosaltres una oportunitat privilegiada de compartir amb altres joves d’arreu del món la nostra experiència d’Església i preparar-nos per viure encara amb més intensitat la Jornada Mundial de la Joventut”.

L’acollida tindrà lloc bàsicament en famílies, sobretot els joves de més de 18 anys, mentre que els grups més grans seran acollits a escoles i parròquies. Des del SIJ es confia, tot i les dates una mica difícils, en la generositat de les famílies i institucions catalanes, que tindran ocasió de viure una experiència similar a la que ja va tenir lloc durant la trobada de Taizé a Barcelona l’any 2000. “El nostre somni —afirma Robert— és que tota aquesta moguda ens ajudi a revitalitzar la nostra pastoral juvenil. Tant de bo que totes les parròquies que participen com a acollidores se sentin engrescades a iniciar després itineraris seriosos i compromesos amb els joves!”. Per això, un dels objectius del SIJ és atansar l’experiència d’acollida al nombre més gran possible de llocs on es treballa amb joves, fins i tot als més recòndits. I afegeix la responsable de comunicació d’aquesta iniciativa: “Hem d’aprofitar per desvetllar una esperança! La participació en la JMJ i l’acollida que farem des de Catalunya esdevé una gran oportunitat pastoral, ja que això ens permet implicar-nos globalment i treballar en equip, amb esperit de servei i ganes de viure una experiència inoblidable de comunió eclesial”.
Barcelona, epicentre de l’acollida
A Catalunya arribaran a partir de l’11 d’agost joves d’arreu del món, especialment de diversos països d’Europa, però també d’Amèrica del Nord i del Sud, així com d’Àsia i d’Àfrica. Pel seu atractiu turístic i cultural, sobretot arran de la recent dedicació de la Sagrada Família, Barcelona esdevindrà epicentre d’aquesta acollida, amb prop de 15.000 joves. Seran grups més aviat petits, d’entre 20 i 50 persones, mentre que els pelegrinatges de caire més diocesà es distribuiran per la resta de diòcesis catalanes.
Es treballa ja també en el programa per a aquells dies, que haurà de ser una mena d’escalfament de motors de cara a la participació després a la JMJ. Es dedicarà un dia a les diòcesis respectives, un altre a les parròquies, i un altre a nivell interdiocesà, que aplegarà a Barcelona tots els joves acollits i les famílies i grups que els vulguin acompanyar. En el centre d’aquesta trobada hi haurà la celebració festiva de l’eucaristia en un gran espai públic, tot i que encara resta per concretar el lloc. S’havia pensat inicialment en la Sagrada Família, però tenint en compte que s’esperen unes 90.000 persones potser no és gaire realista. També es preveu per a aquell dia l’oferta d’un ampli ventall d’espais que posin en relleu especialment el diàleg entre fe i cultura. La feina que espera als grups d’acollida i voluntaris és molt considerable, encara que des del SIJ es viu amb molta il·lusió: “Les nostres forces no vénen de nosaltres mateixos. La convicció que serà una experiència realment revitalitzadora per a les nostres Esglésies fa que et posis en solfa i alhora posis en solfa molta gent”.
El tret de sortida d’aquesta nova aventura de la pastoral juvenil de Catalunya va tenir lloc el 7 de novembre passat, coincidint amb la presència del Sant Pare a Barcelona. Prop de 1.000 joves de tots els bisbats de Catalunya es van aplegar al voltant de la Sagrada Família per participar en la dedicació de la nova basílica i fer costat a Benet XVI. “Aquesta és la joventut del Papa!”, cridaven els joves abillats amb el fulard de l’Aplec de l’Esperit de Terrassa i amb una gran pancarta convidant a la JMJ: “Som-hi, a la JMJ”.
Després de la celebració de l’eucaristia i la dedicació del temple, els joves convocats pel SIJ es van aplegar al col·legi marista de la Immaculada, on es va presentar d’una manera conjunta i oficial la proposta catalana per a la JMJ 2011. A través de la projecció de vídeos i testimonis d’experiències viscudes a les JMJ, es va animar a la participació, sobretot pel que fa a l’acollida, que tindrà lloc de l’11 al 15 d’agost. Després, a partir del 17 d’agost, la delegació catalana, que podria voltar el miler de persones, té previst emprendre la ruta cap a Madrid, on restarà fins al 21 d’agost. El lloc que l’organització ha assignat al SIJ com a allotjament és el monestir de San Lorenzo d’El Escorial.
Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>