Com pot ser l’infern?

infierno

Les enquestes mostren en moltes ocasions la contradictòria condició humana. Per exemple, la majoria de les persones creuen en Déu, bé sigui com una realitat personal, o bé com “quelcom més” que existeix, una energia totalitzadora, un ens; a això li diem deisme. Uns pocs menys creuen en la vida més allà de la mort i la conceben sempre en termes satisfactoris, és el cel. Molts menys consideren la possibilitat d’un judici que premiï o castigui els nostres actes en vida. Realment costa molt més assumir la possibilitat de ser jutjats, que la de ser premiats. Finalment, pocs accepten la possibilitat d’un càstig i menys si és tan terrible com l’infern. Eviten o no accepten que el mal fet aquí impunement tingui un correlat de justícia després de la mort.

No em negaran que és un encadenament on les creences que es van despenjant, no són molt coherents amb els pressupostos inicials: Déu, i vida feliç després de la mort, però judici i càstig. Òbviament hi ha altres persones que no creuen en un ésser suprem, i llavors després de la mort, hagis fet el que hagis fet, solament hi ha el no-res. La visió social i personal que pot derivar-se d’aquesta res dóna molt de si, tant que ho deixo per a una altra ocasió.

Eludir la realitat de l’infern és una forma perillosa d’acostar-se a ell, disfressant-lo amb paròdies d’éssers amb banyes i tridents, d’olles bullint i rius de foc que sorgeixen d’un lloc concret en les fondàries de la terra. Això o és paganisme o és una ximpleria. Es pot escollir.

L’infern pot ser com aquell dia en què un se sent profundament disgustat amb si mateix. Sentis que alguna cosa important has fet malament i això et corroeix per dins, devora el teu cor, i tot el que fas, penses, i asseguis durant un cert temps. Doncs bé, aquesta sensació elevada a la seva màxima intensitat és la que s’ha de sentir després de la mort, en contemplar la pròpia vida amb tota claredat. Lliure dels lligams de les passions i els interessos personals. És el moment en què un ha de contemplar horroritzat tot el dolent de la seva vida, cosa que ja sabies i al mateix temps has volgut ignorar, justificant-te davant tu mateix de mil maneres diferents. Encara que sàpigues ara, i potser ja llavors, que eren raons falses. Tot aquest terrible malestar, el teu ofec, l’experimentaràs eternament perquè el temps ja no existeix com a dimensió, igual que succeeix amb les altres dimensions, les de l’espai. Res existeix excepte tu, tot és present embolicat en aquest sofriment inacabable que tu mateix provoques. Ets tu mateix que t’has jutjat i condemnat, perquè ara tens accés a la realitat completa. És la teva pròpia consciència alliberada d’interessos carnals qui ho fa. Estàs sol, encara que tens consciència de la seva Presència, ara sí inassolible perquè mai l’has volgut. Ja no pots acudir a Ell, ni refugiar-te en res, ni en ningú, ni tan sols en el profund dels teus secrets tan ocults que gairebé has arribat a oblidar-los, o almenys a no sentir per ells. Has tingut tota una vida per actuar d’una altra manera i no ho has fet, ni tan sols en els instants finals, quan preferies creure que després solament vènia el no-res sense consciència. Doncs no, ha vingut la foscor, i la teva consciència ara ampliada segueix aquí. Estàs en cap lloc, al no espai, i vius eternament en l’instant del que estàs penjat, en el no temps. Llavors, percebràs atemorit la teva inacabable solitud.

Això sí que potser pugui ser l’infern

Hazte socio

También te puede gustar

One comment

  1. 1

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>