Convents: edificacions per a la vida religiosa

El terme convent ve de la paraula llatina conventus que significa “assemblea” o congregació”. Amb el temps la paraula s’utili…

El terme convent ve de la paraula llatina conventus que significa “assemblea” o congregació”. Amb el temps la paraula s’utilitza en un sentit religiós relatiu a la vida monàstica, essent el convent un establiment religiós cristià on clergues o monges porten una vida religiosa en comunitat. El convents es diferencien dels monestirs en que mentre que els monestirs estan situats allunyats de les poblacions, els convents solen estar dintre; el convent és conjunt dels llocs de vida d’una comunitat religiosa no monàstica, composada per clergues regulars. Normalment els convents estan formats per un conjunt d’edificis com l’església o capella, i el claustre on es troben les cel·les dels religiosos, el refectori i la sala capitular.

Convent de Valldonzella
A la ciutat de Barcelona, capital del Barcelonès es troba el convent modernista de Valldozella, obra projectada per l’arquitecte català Bernardí Martorell i Puig per a la comunitat de monges cistercenques. L’església del convent segueix la tendència neogòtica dintre del modernisme.
Dins la mateixa ciutat trobem el convent gòtic de Santa Agustí Vell, bastit al segle XIV, només es conserva la capella de Sant Joan Baptista, que sofrí modificacions al segle XVI, i les antigues farmàcia i porteria. La resta de l’arquitectura fou parcialment re aprofitada per a les edificacionscivils privades que es construïren on hi havia l’antic convent.
Un exemple desaparegut de convent dins la ciutat de Barcelona és el de la Mare de Déu del Roser del Convent de Santa Caterina, convent originàriament romànic que fou bastit al segle XII però que cap al segle XVIII la comunitat de dominicans fou expulsada del convent que s’enderrocàal segle XIX i s’aixecà l’actual mercat de Santa Caterina. Des de 2005 el MUHBA va habilitar un espai d’exposició en que es poden observar les restes de l’antic convent dintre del mercat.
Castell – cartoixa de Vallparadís
El castell – cartoixa de Vallparadís és una edificació que actualment conforma part del Museu de la ciutat de Terrassa, a la comarca del Vallès Occidental. Del castell es conserven poques restes de l’original, però si es conserven les modificacions arquitectòniques per adequar-lo a cartoixa del segle XIV. L’edifici fou conegut com a Cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís fins el segle XV, en que els monjos cartoixans es traslladaren a Tiana.
Convent de la Santíssima Trinitat
El convent, situat a la població de Vilafranca del Penedès a l’Alt Penedès, és un exemple de transició del gòtic al renaixement, conserva elements d’arquitectura gòtica del segle XIV, fins a començaments del segle XVIII barroc, amb elements arquitectònics del renaixement classicista d’influència italiana. El claustre, construït en el segon terç del segle XVI, es considera d’especial interès artístic ha que forma part del primer esforç per aconseguir la formació d’espais unitaris seguint les normes renaixentistes.
Convent de Santa Clara
A Manresa, població de Bages, es troba aquest convent d’estil tardoromànic en el que ja s’insinuen trets goticitzantsa la portalada de l’església. El convent que fou bastit per a lesmonges dominiques és actualment un centre de dia de salut mental.
Convent dels Missioners Claretians
A la ciutat de Vic, a la comarca d’Osona, es troba aquest convent d’estil noucentista obra de l’arquitecte català Josep Maria Pericàs. Del conjunt conventual es conserva l’església i al seu interior es troba el Museu Claretià, on s’exposa la col·lecció d’objectes del fundador de l’ordre el Pare Claret. A la mateixa ciutat de Vic es troben el claustre de Sant Domènech, exemple d’arquitectura barroca religiosa, bastit al segle XVIII com a nou convent dominicàdel qual es conserva el claustre i l’església parroquial.
Com arribar-hi:
De Barcelona a Terrassa:
C16 (sortida 21).
De Terrassa a Vilafranca del Penedès:
C16/AP7 (sortida 28).
De Vilafranca a Manresa:
AP7/C16 (sortida 49).
De Manresa a Vic:
C55/C16c/C16 (sortida 36a)/C25/C154.

Hazte socio

También te puede gustar