Damnificats del Carmel: Primer els enfonsen la seva casa i ara el compte corrent

La ‘mandra’ de l’Administració a l’hora de gestionar els ajuts públics als damnificats per l’enfonsament del túnel del metro del Carmel està posant en…

La ‘mandra’ de l’Administració a l’hora de gestionar els ajuts públics als damnificats per l’enfonsament del túnel del metro del Carmel està posant en un veritable problema econòmic a veïns i comerciants de la ‘zona zero’ d’aquest barri barceloní.

Ara resulta que els afectats pels enfonsaments i esquerdes de diversos edificis van haver de tributar per les indemnitzacions rebudes el 2005 i, si volen recuperar aquests diners, haurien de sol·licitar aquest any la devolució una vegada “que s’aprovi la reforma de l’IRPF, actualment en el Senat”, tal com explica l’expert assessor fiscal i professor de la UPF, Antoni Duran-Sindreu. O sigui, primer els enfonsen la casa en ampliar la línia 5 del Metro i ara els enfonsen el seu compte corrent.

En un article publicat aquest dimecres 20 de setembre, a LA VANGUARDIA, l’expert economista ve a constatar que el “despropòsit fiscal” de l’Administració en aquest cas està fora de tota lògica i justícia social.

Injusta paradoxa

“Si ja és paradoxal que els nostres polítics no s’adonin fins a la primavera d’aquest any que les indemnitzacions plantegen problemes sobre la seva tributació en l’IRPF i/o en l’impost de societats, no ho és menys que els afectats hagin hagut de tributar pels ajuts rebuts el 2005”.

Duran-Sindreu considera que “la manca de previsió política s’hauria d’haver resolt amb la immediata aprovació d’un decret llei o aprofitant la tramitació parlamentària del projecte de llei que estigués en fase més avançada”.

“No obstant això, la reforma deixa fora del seu àmbit d’aplicació als empresaris que exerceixen la seva activitat en forma de societat mercantil i que han de tributar en tot cas pels ajuts rebuts, inclosos els de 2005 i 2006”. Per tant -continua l’expert-, “es tracta de forma desigual un empresari que exerceix la seva activitat com a persona física que al que ho fa com a societat, circumstància que qüestiona la constitucionalitat de l’esmena aprovada, al vulnerar-se, en la nostra opinió, el principi d’igualtat”.

En cap cas es contempla o preveu “la no tributació dels ajuts per ‘pèrdua de clientela’ o altre concepte similar” ni l’import “d’interessos de demora a favor dels afectats”, es llegeix en l’article.

“Sentit de la justícia”

L’art. 221 de la llei general Tributària, que regula el relatiu a la devolució d’ingressos indeguts, “no contempla, entre els supòsits que donen dret a ella, el previst en l’esmena aprovada” en el Congrés dels Diputats. D’aquesta manera, “d’aprovar-se en la seva actual redacció, no hi ha, al meu entendre, cap procediment que permeti sol·licitar la devolució de l’ingressat pels ajuts rebuts el 2005”. I aquest és “el cas”, diu Duran-Sindreu.

“És aconsellable”, doncs, “que en el Senat s’aprovi aquest procediment i es reconegui el dret a percebre els corresponents interessos de demora […] Un mínim de sentit de la justícia exigeix no demorar més aquesta penosa situació”, conclou l’assessor fiscal.

Cal afegir que el president de l’Associació de Damnificats, Veïns i Comerciants del Carmel, Tomás García, va indicar recentment, després de la designació de Joan Clos com a ministre d’Indústria, que el ja ex alcalde “va assumir la seva responsabilitat” sobre l’esfondrament el gener de 2005, però que a dia d’avui “encara no s’han solucionat molts dels problemes […] Vint-i-quatre comerços segueixen tancats així com entre 70 i 80 persones segueixen sense poder viure en les seves antigues cases”. Qui i de quina manera compensarà a aquests ciutadans?

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>