Davant la situació actual, unes recomanacions

Segueix-me a Twitter: @jmiroardevol Recomanacions de llibres. Sí, de llibres. Davant la situació actual és vital preservar un es…

Forum Libertas

Segueix-me a Twitter: @jmiroardevol

Recomanacions de llibres. Sí, de llibres. Davant la situació actual és vital preservar un espai per a la reflexió, que bé pot venir induïda per una lectura que sigui capaç alhora d’orientar i estimular, i que pot ser preludi de la nostra acció, perquè els temps que corren també la exigeixen . Tinc el profund convenciment que els cristians, si fóssim capaços de ser coherents amb la nostra fe, tant en l’ordre de la vida quotidiana com en el de l’acció col·lectiva política, econòmica o cultural, podríem, com ha succeït sempre en altres èpoques de crisi de les institucions a Europa, donar una resposta que permetés sortir del forat en què sembla que haguem caigut.

Es tracta de dos llibres i un text, que es poden trobar a internet, i que pertanyen a una mateixa i fecunda editorial de Granada, Nuevo inicio. És una demostració de com les iniciatives personals, en aquest cas de l’arquebisbe del lloc i altres persones que l’acompanyen en aquesta tasca, pot fer florir projectes culturals importants en llocs que no se situen en el centre de la societat espanyola.

El primer d’aquests llibres és el que té més anys a l’esquena, encara que segueix sent bàsic. Es tracta d’un clàssic del conegut filòsof Alasdair MacIntyre, Marxisme i cristianisme, i permet entendre també les característiques de la concepció liberal, encara que pel títol això que dic sembli una paradoxa. Crec que s’ha de llegir si es vol evitar caure en determinats errors.

L’altre llibre orienta ja sobre el contingut en el títol. Es tracta d’Imaginació teoria política, de William T. Cavanaugh, i és una reflexió per al pensament i l’acció en la vida pública des de perspectives que no són les habituals.

Pel que fa al text, que ja fa temps que està publicat, es troba fàcilment a internet: Alasdair MacIntyre i la crítica comunitarista a John Rawls. És del professor Alfonso Henríquez, del Departament d’Història i Filosofia del Dret de la Universitat de la Concepció a Xile, i va ser publicat a la revista Universitas. Amb el clic del simple títol en el cercador es troba fàcil.

Crec que amb aquests elements es pot construir una reflexió personal i, és clar, col·lectiva que tingui la virtut de donar-nos orientacions, que no receptes, vàlides per al temps que vivim. Alhora, ens pot fer sortir de nosaltres mateixos i del nostre ancoratge en determinades formes de pensar i veure el cristianisme en la vida pública, sense que això impliqui una renúncia a la centralitat eclesial, més aviat crec que el contrari.

Josep Miró i Ardèvol, president d’E-Cristians i membre del Consell Pontifici per als Laics

Hazte socio

También te puede gustar