De l’Empordà al Níger: parla Josep Frigola, missioner dels Pares Blancs

-Com s’estructuren els equips missionals? ­-Nosaltres treballem en grups de tres, és la norma dels Pares Blancs que habitualment servim en grup intern…

Forum Libertas

-Com s’estructuren els equips missionals?

­-Nosaltres treballem en grups de tres, és la norma dels Pares Blancs que habitualment servim en grup internacional. Cal dir que, actualment, en la majoria dels equips la presència de missioners africans és important.

­-Respon a una crisi de vocacions a Europa?

­-Actualment les vocacions missioneres des d’Europa o d’altres espais occidentals és molt limitada. Sortosament les vocacions en l’àmbit africà són més nombroses. Una altra norma dels Pares Blancs és que no es resideix mai en el país d’origen.

­-Això no suposa un esforç suplementari, pensem en l’aprenentage de les llengües locals?

­-És necessària una identificació en la realitat i en la identitat de cada comunitat en la qual es comparteix la vida. Personalment ara estic en l’aprenentatge de la tercera llengua local. Com a idiomes vehiculars utilitzem el francès i l’anglès.

­-Quin és el nivell d’implantació del cristianisme en el Níger?

­-Es tracta d’un país de cultura islàmica, però del tot tolerant. Els cristians coexistim amb aquesta majoria amb harmonia. Representem, aproximadament, el 5% de la població. Tampoc no s’han d’oblidar les religions tradicionals de tipus animista. Voldria destacar aquesta capacitat acollidora de la comunitat islàmica, fins a realitzar pregàries plegats. No tenim cap problema amb identificar-nos com el que som i les creences de les comunitats cristianes són perfectament admeses, amb total respecte.

­-El Níger viu el fenomen de les migracions vers Europa?

-­Ho viu, però vers altres països propers del continent, els més propers: Togo, Costa d’Ivori, Mali, etc. A causa del procés de desertització, la sequera, les plagues de llagosta, etc., que empenyen molta gent a cercar uns horitzons millors. Europa resta prou lluny per emprendre un llarg i incert camí.

­-Hem viscut, recentment, unes jornades dedicades a la pastoral familiar. Quin és el paper de la família en el continent africà i, concretament, en el Níger?

­-La família és la força i, en certs aspectes, també la feblesa de la societat africana, tant al nord, com en la zona subsahariana. El sentit de solidaritat, el caliu familiar és fonamental, però, a voltes, suposa no anar més enllà. Costa, en segons quines situacions, conformar comunitats d’un abast més ampli, perquè les famílies ja ho són molt. Però és un valor segur, molt més fort que entre nosaltres.

Enlace relacionado

Hazte socio

También te puede gustar