Delinqüència i comunitat a la ciutat: si hi ha vida, no hi ha delictes

Fa molts anys, a la dècada dels 60, Jane Jacobs va escriure un llibre que encara avui es de referència: “Muerte y vida de las grandes ciudades”. Es un…

Fa molts anys, a la dècada dels 60, Jane Jacobs va escriure un llibre que encara avui es de referència: “Muerte y vida de las grandes ciudades”. Es una excel·lent narració del valor de la comunitat, llegit des d’una perspectiva urbanística. Allà on hi ha una comunitat viva, la seguretat es més gran i el delicte en fuig.

 

Les recents dades publicades sobre els delictes a Barcelona ho constaten. És el cas de Gràcia, tot i la seva primera aparença, -carrers estrets, molta densitat, freqüència d’actes d’incivisme i gresca nocturna-  Gràcia es un dels districtes on es cometen menys delictes de Barcelona, tan sols el 5%.

 

L’Eixample, per exemple, acumula el 25%. I això es degut a que Gràcia, malgrat les transformacions i canvis, ha continuat mantenint una intensa vida de relació i associacionisme que fa que multitud d’ulls i persones estiguin quotidianament presents als carrers. Tot al contrari del que el delinqüent necessita.

 

A Gràcia no hi ha hagut grans operacions d’urbanisme per renovar el teixit urbá com a punts de Ciutat Vella i no diguem ja del Raval.

 

Totes aquestes accions sobre els edificis i la trama urbana han millorat, sens dubte, la qualitat ambiental però, tal com ja va denunciar fa més de 40  anys Jane Jacobs, també ha servit per desballestar el veïnatge i trencar els lligams comunitaris que en els casos apuntats ja es veien afeblits pel pes d’una gran immigració sobtada i l’envelliment de la població resident.

 

En definitiva, una de les millors receptes per combatre la delinqüència i fer-li difícil la seva actuació, es que els nostres barris i pobles revitalitzin el seu sentit i pràctica de comunitat.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>