Dol a Montserrat: mor als 81 anys el P. Cassià M. Just, abat emèrit

La matinada d’aquest dimecres, 12 de març, ha mort al Monestir de Montserrat el P. Cassià M. (Joan) Just i Riba, abat emèrit de Montserrat. Tenia 81 a…

La matinada d’aquest dimecres, 12 de març, ha mort al Monestir de Montserrat el P. Cassià M. (Joan) Just i Riba, abat emèrit de Montserrat. Tenia 81 anys i en feia 64 que era monjo benedictí.

 

L’enterrament va tenir lloc aquest divendres, a les 10.45h., a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, i va ser presidit pel P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler.

 

Amb motiu de la mort del P. Cassià, l’abat Soler va destacar en una declaració que “era un home de pau i procurava pacificar altres […] Un home i un monjo que escoltava tothom intentant comprendre la persona de l’altre”.

 

Va treballar també fortament perquè Montserrat es mantingués obert a tothom […] Tenia una forta preocupació social, particularment pels problemes de l’atur, la pobresa, la marginació, dels qui tenen algun tipus d’incapacitat”, va afegir l’actual abat a la seva declaració.

 

Amant de la música

 

Nascut a Barcelona el 22 d’agost de 1926, el P. Cassià va entrar a l’Escolania el 1939 i la seva preparació musical prèvia, durant la Guerra Civil, la va fer amb el P. Anselm Ferrer. A l’Escolania va tenir de mestre el P. David Pujol i ben aviat va mostrar la seva habilitat musical a través de l’orgue.

 

Va ingressar al Monestir de Montserrat el 5 d’agost de 1942 i va fer la professió solemne el 15 d’agost de 1947. La seva ordenació sacerdotal va tenir lloc el 27 d’agost de 1950.

 

L’1 de desembre de 1966 va ser elegit abat de la comunitat, després d’haver desenvolupat les tasques de mestre de novicis i de prior de l’abat Gabriel Brasó. En deixar el càrrec el 1989, el succeí el P. Sebastià M. Bardolet.

 

Actualment, el P. Cassià era un dels organistes titulars de la basílica de Montserrat i desplegava una notable activitat de guiatge espiritual.

 

El P. Cassià M. Just va cursar estudis superiors de música, orgue i cant gregorià al Pontifici Institut de Música Sacra (Roma); va ampliar els coneixements d’orgue a París, amb André Marchal i Norbert Dufourcq, i va treballar la composició amb André Jolivet (1955-56). Enregistrà a l’orgue obres del P. Narcís Casanovas i va escriure algunes composicions vocals.

 

Abat del postconcili

 

En el món benedictí participà a nivell internacional en l’aplicació del Concili Vaticà II i exercí el càrrec de Visitador de la Província Hispànica Benedictina, de 1989 a 1996.

 

A partir del seu mestratge monàstic, publicà unes Glosses per a una relectura de la regla benedictina (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1981). Donà nombroses conferències i tandes d’exercicis espirituals, especialment a sacerdots i religioses.

 

Obert i pacificador, profund i sensible alhora, el P. Cassià va dirigir la comunitat benedictina de Montserrat en els anys difícils del postconcili.

 

Ha tingut una incidència notable sobre el clergat i els religiosos de Catalunya i ha mantingut el contacte i el diàleg amb el món cultural i polític català.

 

Defensor dels Drets Humans i de la personalitat catalana, meresqué l’aprovació de Pau VI. Va mantenir en tot moment la projecció nacional i internacional de Montserrat.

 

Documents relacionats:

 

Declaració del P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler

 

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>