‘Educar en justícia’: Curs d’Actualitat Pastoral a Barcelona

Amb el títol Educar en la justícia, l’Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco de Barcelona organitzà la darrera setmana un nou Curs d’Actua…

Amb el títol Educar en la justícia, l’Institut Superior de Ciències Religioses Don Bosco de Barcelona organitzà la darrera setmana un nou Curs d’Actualitat Pastoral.

 

Hi van assistir més de 60 alumnes, amb la participació de ponents especialitzats en el tema com ara Arcadi Oliveres, el professor Josetxo Ordóñez, o el prevere Pepe Rodado, entre d’altres. Tots compartiren diverses experiències actuals que es duen a terme en el si de la Església a casa nostra

 

Com ve essent habitual, l’Institut Don Bosco organitzà el curs durant la vuitena de pasqua. En la present edició, en l’inici participà el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveras Boadella, professor d’Economia Mundial a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

Arcadi Oliveras va tractar el tema L’actual context sociocultural des de la perspectiva de la justícia, on va presentar quatre prioritats: conèixer objectivament la situació, conscienciar-nos que estem en un món injust, saber que el Tercer Món està a casa nostra, i la necessitat de reduir el consumen nom de la sostenibilitat.

 

Per la seva part, Josetxo Ordóñez , advocat i coordinador del Voluntariat del Pare Arrupe, així com vocal de la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona, va tocar el tema de la Repercussió de la presència de la justícia o injustícia en la identitat de la persona, el que va il·lustrar amb nombrosos exemples sobre la base de la seva pròpia experiència com emigrant a Llatinoamèrica i com advocat en la defensa dels drets humans.

 

Ja dimecres va ser el torn de Domènec Valls , professor de Teologia Moral a l’Institut i a la Facultat de Teologia de Catalunya i educador de menors en situació de risc. Va dedicar la sessió al tema sobre els Reptes d’un món injust a la reflexió teològica, presentant els continguts de la reflexió teològica sobre la base de la Sagrada Escriptura i al Magisteri Eclesiàstic, així com l’aportació actual d’accents nous a la teologia: d’un Déu neutral a un Déu dels últims, l’opció preferencial de l’Església pels pobres, la nova antropologia cristiana des de l’opció de Déu pels últims, una visió més completa del pecat, la solidaritat cristiana, l’espiritualitat no espiritualista, i un estil testimonial d’evangelització.

 

El rector del Bon Pastor Pepe Rodado, Consiliari diocesà de la JOC, va parlar sobre els Reptes d’un món injust a la praxi pastoral de l’Església ajudant a prendre consciència que vivim en un món d’injustícia i que la fe cristiana té una dimensió sociopolítica innegable. Des de la seva experiència en la JOC va proposar el valor del mètode de la revisió de vida com forma de conscienciació i d’acció. Va remarcar la necessitat de cercar i articular respostes juntament amb d’altres a les conseqüències de la injustícia, sense oblidar les seves causes per a denunciar-les i oferir alternatives transformadores.

 

Va tancar el curs una taula rodona sobre Experiències d’educació en la justícia, en la que hi van intervenir Oriol Ràfols, coordinador del Pla d’Educació per a la Justícia i la Solidaritat de la província salesiana de Barcelona, Gerardo Mendoza, de la Fundació ADSIS, i Eduard Rovira, coordinador d’acció social al col·legi Sant Ignasi de la Companyia de Jesús, a Barcelona.

 

Després d’una extensa presentació de les seves experiències d’educació en la justícia, els alumnes van intervenir abundantment amb preguntes i aclariments.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>