El misteri de les catedrals

Les catedrals, o també conegudes com seus episcopals, són normalment les esglésies cristianes principals d’una diòce…

Les catedrals, o també conegudes com seus episcopals, són normalment les esglésies cristianes principals d’una diòcesi. La catedral és una de les construccions religioses més important de qualsevol territori, i va tenir el seu apogeu coincidint amb l’art gòtic europeu. El mot catedral prové del grec káthedra, a través del llatí cathedralis que és un adjectiu derivat de cathedra o ”seient” que simbolitza el tipus de trona per exercir el magisteri. El mot seu, que prové del llatí sedis, “seient” significa la principal església d’una diòcesi. Es per aquesta raó que es presenten les quatre catedrals de les quatre diòcesis que tenen la “seu” a la província de Barcelona.

Arquebisbat de Barcelona: La Catedral de Barcelona
La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia és la catedral gòtica de la ciutat comtal i seu de l’Arquebisbat de Barcelona. En un inici romànic, el templeromànics’anà enderrocant progressivament a mesuara que avançaven les obres del temple gòtic actual. Iniciada a finals del segle XIII, el nou temple gòtic passà per diversos arquitectes i la seva obra no finalitzà fins a finals del segle XIX. Resultat d’un gran projecte arquitectònic i religiós.
Bisbat de Sant Feliu: Catedral de Sant Llorenç
La Catedral de Sant Llorenç, situada a la pobració de Sant Feliu de Llobregat, al baix Llobregat, fou destruïda l’any 1936, durant la Guerra Civil. De l’antiga edificació només es conservà el campanar; el nou edifici es començà a construir a l’any 1939 i es finalitzà el 1955. El bisbat de Sant Feliu es creà l’any 2004 amb seu a Sant Feliu de llobregat i s’elevà a catedral la que era esglèsia parroquial de Sant Llorenç.
Bisbat de Terrassa: Catedral del Sant Esperit de Terrasa
La Catedral de Terrassa està dedicada al Sant Esperit, i és també la seu del bisbat de Terrasa configurat l’any 2004 com a segregació del bisbat de Barcelona, que decidí fer servir com a nova catedralla basílica del Sant Esperit. L’edificia actual fou bastit entre els segles XVI i XVII, encara que construït en època barroca, continuà la tradició gòtica. El temple ha sofert remodelacions al llarg del temps fins a convertir-se en un edifici que recull diferents estils arquitectònics.
Bisbat de Vic: Catedral de Sant Pere de Vic
És la catedral dedicada a Sant Pere per excel·lència, la primera catedral de Vic, a la comarca d’Osona, que ja apareix documentada al segle VI, encara que l’edifici original era d’estil romànic època en que fou el mateix bisbe i abat Oliba qui la féu reconstruir durant la primera meitat del segle XI. Aquest fou demolit per construir l’actual temple neoclàssic.
Com arribar-hi:
De Barcelona a Sant Feliu de Llobregat:
Avinguda Diagonal/B23 (direcció Tarragona/Lleida).
De Sant Feliu de Llobregat A Terrassa:
B23/AP2 (direcció Tarragona/Lleida) AP7 (direcció Girona)/C16 (direcció Manresa .
De Terrassa a Vic:
C16 (sortida 36a) / C25 (Eix Transversal direcció Vic/Girona).
Hazte socio

También te puede gustar