‘El nostre Nadal’ ja té banda sonora

Les clàssiques nadales ja tenen lloc en un gravació amb les veus d’una institució arrelada a la nostra terra: l’Escolania de Montserrat. 18 nadales va…

Les clàssiques nadales ja tenen lloc en un gravació amb les veus d’una institució arrelada a la nostra terra: l’Escolania de Montserrat. 18 nadales van ser presentades ahir dijous, festivitat de Santa Cecília, en el disc El nostre Nadal. 18 cançons harmonitzades per a veus blanques i orquestra, que ha estat dirigida per Joaquim Piqué i Calvo.

 

Són 15 temes tradicionals inclosos en el poema musical del mateix nom que va composar el mestre Francesc Civil i Castellví (1895-1990) per a l’Escolania, i que va dedicar al aleshores director, P. Ireneu Segarra –quan es compleix un any de la seva mort-; i tres temes clàssics, Adeste fideles, Aclarida  beneïda i Santa Nit.

 

La interpretació de les cançons de Nadal que es recullen a El Nostre Nadal és absolutament diferent a la que estem acostumats a escoltar. El Noi de la Mare, Els Pastorets, Sant Josep i la Mare de Déu, Les dotze van tocant, El desembre congelat o El Cant dels Ocells són algunes de les peces que s’inclouen en el CD, harmonitzades per a les veus blanques de l’Escolania i acompanyades amb orquestra, escrites pel mestre Civil de manera molt respectuosa amb la melodia popular.


Les 15 cançons corresponents a El Nostre Nadal, el poema musical de Francesc Civil, es van enregistrar per primera vegada per l’Escolania, dirigida pel P. Ireneu Segarra, l’any 1962 al Palau de la Música Catalana de Barcelona, amb l’Orquestra de Barcelona, i en presència del propi compositor.


L’any 1983 van tornar-se a enregistrar, en aquesta ocasió a Montserrat, acompanyades només amb piano, i hi va incloure, únicament, nou de les 15 peces. Aquest nou CD, enregistrat digitalment per l’Albert Moraleda i l’Antoni Parera, amb l’Escolania i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida a l’Auditori de Sant Cugat el juliol passat, pretén ser un homenatge a aquestes dues figures importants de la música del nostre país, sorgides de l’Escola montserratina durant el segle XX.
  

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>