Els fantasmes d’Europa: immigració i populisme

Segueix-me a Twitter: @ jmiroardevol Un fantasma recorre Europa i es diu immigració. Però és això, un ens imaginari sense…

Segueix-me a Twitter: @ jmiroardevol

Un fantasma recorre Europa i es diu immigració. Però és això, un ens imaginari sense existència real. No obstant això, la por a aquest monstre que no és tal, embolicat en llençols blancs, està donant lloc a furioses reaccions. En part explica el creixement de moviments populistes, encara que aquí també la crisi econòmica té molt a veure. És la causa per la qual governs de dretes i esquerres adopten contra els immigrants mesures extremes cristianament impresentables. Es porta la palma en aquest sentit la França teòricament progressista d’Hollande i del seu ministre d’Interior, Manuel Valls, el gran cavall blanc dels socialistes per superar la seva crisi, maçó d’alta volada i perseguidor incansable de nenes i nens gitanos. La pàtria dels drets de l’home es dedica a practicar la caça de l’immigrat en raó de la seva ètnia, de ser gitano, de ser de l’est. La discriminació succeeix quan es sancionen de manera diferent fets iguals, i a França els immigrants gitanos pateixen una forta discriminació, que en cap cas pot justificar-se pel comportament d’alguns d’ells.

Que la immigració és un fantasma inventat ho diuen les estadístiques. A la Unió Europea, la població estrangera no comunitària és de només el 4,1%. Si descomptem Letònia i Estònia, que tenen uns forts contingents de població russa que es va instal·lar als temps de l’URSS i que ara es comptabilitza com no comunitària, els països que tenen un pes més gran són Grècia, amb el 7,3%, i Espanya, amb el 6,9%. A Grècia hi ha una forta reacció xenòfoba. A Espanya, per fortuna, no. Demostra en aquest sentit una major capacitat de convivència i comprensió.

Tot i això, el Govern ha adoptat una mesura de vergonya : ha tornat a instal·lar concertines, una mena de fulles que se situen en els filats que envolten Melilla. Aquestes fulles provoquen terribles ferides als que intenten superar la tanca. Ja van ser provades en l’any 2005 pel Govern socialista i es van retirar dos anys després. Ara, el Govern del PP els ha tornat a introduir i això constitueix una vergonya perquè revela una actitud profundament inhumana. L’argument que tan perjudicial pot ser la concertina com que caigui de la tanca és simplement estúpid. La tanca no està allà per fer mal sinó per protegir. La concertina protegeix a través del dany que infringeix. No té res a veure. I el delegat del Govern a aquella ciutat autònoma, Abdelmalik El Barkani, ha de saber que no pot utilitzar arguments tan absurds per intentar defensar l’indefensable. Per si l’ús d’aquesta tanca amb fulles no fos suficient, resulta que només s’ha implantat en un terç de la mateixa. Possiblement una prova pilot perquè si l’ús no tindria sentit. Tot i que pugui ser el punt més feble, és evident que davant el risc es forçaran altres entrades.

No estem defensant el bonisme ni que entri qualsevol persona. El que estem dient és una cosa molt més concret, cosa que tot cristià ha de comprendre sense necessitat d’un particular esforç. Es tracta que no tot mitjà per impedir la immigració il·legal és bo. Aquesta és la qüestió i és tan antiga com la civilització: la fi mai ha justificat als mitjans.

Josep Miró i Ardèvol, president d’E-Cristians i membre del Consell Pontifici per als Laics

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>