Es presenta a Roma el catàleg dels manuscrits de la biblioteca capitular del Bisbat d’Urgell

L’Arxiu Capitular del Bisbat d’Urgell acaba de publicar el seu Catálogo de los Manuscritos Jurídicos de la Biblioteca Capitular de la Se…

L’Arxiu Capitular del Bisbat d’Urgell acaba de publicar el seu Catálogo de los Manuscritos Jurídicos de la Biblioteca Capitular de la Seu d’Urgell, sota la direcció d’Antonio García y García. Aquest catàleg descriu de manera detallada i sistemàtica tots i cadascun dels manuscrits jurídics d’aquesta biblioteca. Tal i com informa el portal de notícies Flama.info, es tracta d’un catàleg molt especialitzat tal com tenen les grans biblioteques, com per exemple de Toledo, de Córdoba i de Bolonya. En conjunt, tot el catàleg fa referència a uns 153 manuscrits jurídics que tracten del dret romà i canònic i també un bon recull de dret català.

La confecció d’un catàleg d’aquest tipus ha necessitat d’especialistes i historiadors del dret, per tal de poder identificar i descriure correctament el contingut d’aquests volums. En aquests cas, la present obra ha estat confegida per un equip internacional d’experts en la matèria. Ha dirigit l’obra l’historiador espanyol Antonio García y García. Hi han participat també professors d’Itàlia i de Bèlgica. La descripció dels manuscrits catalans l’ha fet Antonio Pérez Martin, de la Universitat de Múrcia.
Aquest catàleg conté una doble introducció redactada en català i castellà, i continua amb la descripció tècnica de cadascun dels manuscrits, emprant, en aquest cas, la llengua castellana pel que fa a totes les indicacions i observacions. S’ha volgut completar amb una nota descriptiva completa dels restants (29) documents del fons del mateix Arxiu Capitular que no són manuscrits jurídics. S’hi indiquen també les notícies d’altres manuscrits que avui es troben en altres arxius o que s’han perdut al llarg dels segles però dels quals se’n té referència.
Servirà, sens dubte, per a conèixer bé el contingut de tots aquests manuscrits d’Urgell i poder valorar així el tresor històric que s’ha conservat. Més en concret, els investigadors, els historiadors i tots els estudiosos disposaran d’un mitjà indispensable per a progressar en els seus estudis i treballs, i en les edicions de textos.
La primera presentació es farà el divendres 9 d’octubre a la seu de l’Istituto storico italiano per il medio evo, a Roma, a les 17:00 de la tarda hora local. Hi seran presents a l’acte el Bisbe d’Urgell Joan-Enric Vives i l’Arxiver Diocesà i Capitular d’Urgell i impulsor de la iniciativa, Benigne Marquès. Estaran acompanyats pel Vicari General i el Secretari general del Bisbat.

Aquesta obra es presenta en primer lloc a Roma perquè els dos coautors que finalment es feren càrrec de la correcció de l’obra i de la seva edició, són professors amb residència en aquesta ciutat italiana. Més endavant serà presentat aquest mateix catàleg a la Diòcesi i a Catalunya.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>