Gòtic, l’anhel d’elevació

L’art gòtic es desenvolupà en el context d’espiritualitat que caracteritzava l’edat mitjana, però no és una continuaci&oac…

L’art gòtic es desenvolupà en el context d’espiritualitat que caracteritzava l’edat mitjana, però no és una continuació de l’esperit romànic. Aquest canvi d’ideologia es reflecteix en l’arquitectura, no només es feren progressos tècnics (com l’arc apuntat, la volta ogival, l’arcbotant o el contrafort) en la construcció, sinó que també fou acceptada com a llenguatge expressiu. L’espiritualitat delerosa de llum i l’anhel d’elevació que caracteritza el segle XIII es tradueix a la catedral gòtica, que serà símbol del temple cristià per antonomàsia.

A Catalunya, l’arquitectura gòtica té més disposicions horitzontals més que de verticals, com es comú en el gòtic. Els temples són allargats, i no hi ha cap element exterior que en subratlli la verticalitat com és característic.Aquests trets, juntament amb l’allotjament de capelles entre els contraforts per dissimular-los, són característiques pròpies l’arquitectura gòtica catalana.
Església de Santa Maria, del Castell de Mediona
El temple es troba a la població de Mediona, a la comarca de l’Alt Penedès. L’església gòtica fou bastida al segle XV, es troba fora del recinte castell de Mediona encara que hi mantingué una estreta relació. Dintre de l’església hi han dues mans, una a la clau del l’absis, representació de l’escut del Mediona, i l’altre a una rajola en terra que diu la llegenda que cada vegada que es canvia la rajola per una llisa, torna a sortir.
Basílica de Santa Maria
El temple, situat a Vilafranca del Penedès, a la mateixa comarca de l’Alt Penedès, es construí entre els segles XIII i XIV. Al segle XVI es construí una cripta per acollir el Santíssim Sacrament, però conté les relíquies de Sant Fèlix des del segle XVIII. El temple és el primer edifici parroquial construït íntegrament en estil gòtic de Catalunya. A la mateixa població es troba el convent de la Santíssima Trinitat, també d’estil gòtic, però amb decoració renaixentista
Església de Santa Eulàlia d’Esparreguera
A la comarca del Baix Llobregat, a la població d’Esparreguera, es troba aquest temple d’estil gòtic, però també ja amb decoració renaixentista, i alguns elements moderns, com el mural de ceràmica de la façana realitzat per Enric Serra.
Castell-cartoixa de Vallparadís
El castell-cartoixa de Vallparadís és una edificació que actualment conforma part del Museu de la ciutat de Terrassa, a la comarca del Vallès Occidental. Del castell es conserven poques restes de l’original, però si es conserven les modificacions arquitectòniques per adequar-lo a cartoixa del segle XIV. L’edifici fou conegut com a Cartoixa de Sant Jaume de Vallparadís fins el segle XV, en que els monjos cartoixans es traslladà a Tiana.
Església de Sant Feliu
Es troba a la comarca del Maresme,a la població de Cabrera de Mar. El temple és d’estil gòtic tardà, bastit al segle ZVI sobre un antic temple romànic. A només 19km, a la mateixa comarca del Maresme es troba la cartoixa de Santa Maria de Montalegre, a Tiana,fou bastit al segle XV. El conjunt està format per l’església d’una sola nau, i dos claustres, totes tres edificacions són d’un estil gòtic senzill i auster.
Convent de Sant Agustí Vell
El convent gòtic es troba a la ciutat de Barcelona, bastit al segle XIV, només es conserva la capella de Sant Joan Baptista, que sofrí modificacions al segle XVI, i les antigues farmàcia i porteria. La resta de l’arquitectura fou parcialment reaprofitada per a les edificacionscivils privades que es construïren on hi havia l’antic convent.
A la mateixa ciutat de Barcelona, a la comarca del Barcelonès, es troba el Museu-Monestir de Pedralbes, fundat per la reina Elisenda de Montcada que el lliurà a les monges clarisses el segle XIV. Després de la mort del seu marit, Jaume II la mateixa reina s’instal·là al monestir. El conjunt monàstic està format per l’església i el claustre i altres dependències, tant el temple com el claustre són exemples del gòtic oficial del segle XIV. El dormidor, actualment, és l’espai del museu on s’exhibeix una selecció d’art medieval, renaixentista i barroc.
Com arribar-hi:
De Mediona a Vilafranca del Penedès:
BV2136/C244a/BV2304/C15.
De Vilafranca a Esparraguera:
AP7 (sortida 25)/A7/A2 (sortida 580).
D´Esparraguera a Terrassa:
A2 (sortida 591)/BV1501/C243/BV1202/BV1203/C243c.
De Terrassa a Cabrera de Mar:
C58/B20/C32 (sortida 94).
De Cabrera de Mar a Barcelona:
C32/C31.

Hazte socio

También te puede gustar