I si el cristianisme no hagués existit? (i III)

Com ens hauria afectat a la nostra cultura si el cristianisme hagués quedat reduït a una petita secta jueva, com tantes hi va haver, la de…

Com ens hauria afectat a la nostra cultura si el cristianisme hagués quedat reduït a una petita secta jueva, com tantes hi va haver, la dels natzarens. En aquest joc d’escenaris, que vaig tractar dies enrere, podem veure els efectes de la Revolució Cristiana, en la nostra història, i per extensió en la història universal.

Moltes fonts tracten de l’efecte del cristianisme en la cultura hel·lènic-romana i en la formació de la cultura occidental. Apunto una selecció d’aquelles obres, juntament amb l’observació que tota selecció a més de ser subjectiva és millorable.

Fonts del Jo, Charles Taylor. Paidos, 1996. Citat explícitament en el meu text. Obra bàsica per resseguir la transformació del pensament des de l’antiguitat fins ara. Inconvenients: llarga, mes de 500 pàgines, i densa.

També, del mateix autor i més recent, L’Era Secular. Gedisa, 2014. Important, encara que pot ser menys útil des de la perspectiva d’aquest text.

Quatre clàssics molt cenyits al tema:

  • Europa i la Fe, Hilaire Belloc. Ciudadela, 2008.

  • La Religió i l’Origen de la Cultura Occidental, Chistopher Dawson. Ediciones Encuentro, 1995.

  • El que Europa deu a l’Cristianisme, Dalmacio Negro. Unión Editorial, 2004.

  • Com l’Església va construir la Civilització Occidental, Thomas E. Woods JR. Ciudadela, 2007.

Una anàlisi del canvi en la societat moderna: Els Orígens de la Moralitat Cristiana. Els dos primers segles, Wayne A. Meeks. Ariel, 1994.

Menys específic, però d’interès: D’Europa als homes, Josep M. Esquirol. Editorial Cruïlla, 1994.

Dos complementaris de Alasdair MacIntyre:

  • Déu, filosofia, universitats. Història selectiva de la tradició filosòfica catòlica. Nuevo Inicio, 2012.

  • Tres versions rivals de l’ètica. Rialp, 1992. Un debat sobre l’ètica des de la perspectiva de Sant Tomàs. El Enciclopedisme (britànic) i la genealogia de Nietzsche.

Enllaç a I si el cristianisme no hagués existit (II)

Hazte socio

También te puede gustar