Investigadors del CSIC i de la UPF catalogaran i editaran les col·leccions de papirs més importants

L’Abadia de Montserrat, la Companyia de Jesús a Catalunya, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Uni…

L’Abadia de Montserrat, la Companyia de Jesús a Catalunya, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han signat un conveni de col·laboració per mitjà del qual les quatre institucions desenvoluparan un projecte d’investigació conjunt que té com a objectiu fer accessibles a la comunitat científica internacional i a la societat en general els fons documentals de les col·leccions papirològiques Roca-Puig i Palau Ribes. El projecte, que porta per títol ‘Catalogació, digitalització, estudi i edició de les col·leccions papirològiques Roca-Puig i Palau Ribes’, preveu catalogar, digitalitzar, estudiar i editar ambdós fons, propietat de l’Abadia de Montserrat i de la Companyia de Jesús, respectivament.

La signatura del conveni, que ha tingut lloc al Monestir de Montserrat, l’han protagonitzat el pare Lluís Magriñà, Provincial de la Companyia de Jesús; el doctor Lluís Calvo, coordinador institucional a Catalunya del CSIC; el doctor Josep Joan Moreso, rector de la UPF; i el pare Abat de Montserrat, Josep M. Soler.
Les dues col·leccions papirològiques objecte d’estudi i catalogació es poden considerar com les més importants de Catalunya i de l’Estat espanyol. Per aquesta raó, el CSIC –a través del seu Institut de Llengües i Cultures del Mediterrani i Orient Pròxim (ILC)-, i la UPF –per mitjà del Departament d’Humanitats-, posen a l’abast d’aquest projecte investigadors qualificats per dur a terme el treball filològic i de publicació dels resultats.
A partir del conveni, l’Abadia de Montserrat i la Companyia de Jesús a Catalunya es comprometen a aportar els documents d’ambdues col·leccions als investigadors, facilitar el treball dels investigadors en totes les seves fases –catalogació, digitalització, estudi i edició-, i posar a disposició també el material informàtic i bibliogràfic necessari per realitzar les tasques i, si s’escau, per a l’organització de cursos i seminaris.
Pel que fa al CSIC i a la UPF, realitzaran les tasques de catalogació, digitalització, estudi i edició dels textos papirològics, d’acord amb la disciplina filològica i amb les tècniques científiques més apropiades; incorporaran els textos, les imatges i els documents digitalitzats per a l’alimentació de la base de dades; i programaran, dissenyaran i impartiran cursos de postgrau i seminaris, si fos necessari.
La vigència del conveni és de quatre anys, prorrogable per períodes també de quatre anys. Igualment, es crea una comissió de seguiment, que la formen el pare Pius-Ramon Tragán, monjo de Montserrat; el pare Francesc Casanovas, de la Companyia de Jesús; la doctora Sofía Torallas, del CSIC; i el doctor Alberto Nodal, de la UPF.
Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>