Jornades a Montserrat al voltant de la figura del Abat Oliba

El Monestir de Montserrat acull aquest divendres i dissabte, dies 7 i 8 de març, les VI Jornades Universitàries de Cultura Humanista, que en aquesta o…

El Monestir de Montserrat acull aquest divendres i dissabte, dies 7 i 8 de març, les VI Jornades Universitàries de Cultura Humanista, que en aquesta ocasió se centren en la figura de l’abat Oliba, coincidint amb la commemoració dels 1.000 anys de la seva elecció com a abat dels monestirs de Sant Miquel de Cuixà (Conflent) i de Santa Maria de Ripoll.

 

El títol de les jornades és L’abat Oliba: política i cultura a l’Europa medieval, que estan organitzades per l’Abadia de Montserrat i de la Universitat de Barcelona.

 

La figura d’Oliba de Cerdanya signa una de les etapes de màxim esplendor de Catalunya: va ser una gran líder espiritual i conseller polític; creador i impulsor de la Pau i Treva, dinamitzador de la vida intel·lectual dels monestir amb la creació de scriptoriums i de biblioteques excepcionals, com les de Ripoll i de Vic. Per aquesta raó, el 2008, representants del món civil i eclesiàstic del Principat i de la Catalunya Nord s’uneixen per celebrar aquest mil·lenari.

 

L’abat i bisbe Oliba (971-1047) pertany a una època de transició, el pas de l’antiguitat a l’edat mitjana. El renaixement carolingi s’extingia i els comtats catalans s’independitzen dels reis francs i s’atribueixen un poder propi i hereditari. Neix un món disgregat, el món feudal, època de lluites i d’abusos simoníacs, d’amenaces i d’escaramusses en les fronteres àrabs. No obstant, sorgia una nova època en la qual es formarien les municipalitats, les llengües neollatines, l’escolàstica i apareixerien els trobadors, les noves arts del romànic i el gòtic.

 

Oliba, descendent del comte Guifré el pilós, renuncia al comtat i esdevé monjo benedictí. Va ser elegit abat de Cuixà i de Ripoll (1008). Després bisbe de Vic (1017). Funda el Monestir de Montserrat. És un personatge clau en el tombant del segle X a l’XI. Home d’Església i persona de cultura, ennobleix i restaura els seus monestirs, puntals de la societat contemporània. Posseeix una gran autoritat moral; és comprensiu i magnànim.

 

Els professors que intervindran a les jornades són: Salvador Claramunt (catedràtic d’Història Medieval de la UB), Pius-Ramon Tragan (director del Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat), Joan-Carles Elvira (prior de Montserrat), Amancio Isla (U. Rovira i Virgili), Francesc-Xavier Marín (U. Ramon Llull), Josep M. Salrach (catedràtic d’Història Medieval de la U. Pompeu Fabra), Xavier Barral (catedràtic d’Història Medieval de la U. Pompeu Fabra) i Jordi-Agustí Piqué (professor de Teologia del Monestir i dels Salesians) i Franco Cardini (catedràtic d’Història Medieval de la U. de Florència).

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>