La Catedral de Girona, ‘Meravella de Catalunya’

La Catedral de Girona ha rebut la qualificació de ‘Meravella de Catalunya’ i el diploma acreditatiu atorgat per votació popular en el decurs d’un acte…

La Catedral de Girona ha rebut la qualificació de ‘Meravella de Catalunya’ i el diploma acreditatiu atorgat per votació popular en el decurs d’un acte que tingué lloc la setmana passada a la capella de l’Esperança, en una iniciativa del programa extern de la Capitalitat de la Cultura Catalana, que enguany correspon a Lleida, i també per part de Catalunya Ràdio.

 

En nom de la diòcesi i del Capítol, va recollir el document, Joan Naspleda, secretari de l’organisme rector de la Seu, en absència del bisbe Carles Soler. A l’acte hi eren presents els senyor Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, i Albert Riera, representant de l’Ajuntament de Girona.

 

Obert l’acte, el senyor Tudela va informar del procés seguit per assolir aquestes set fites del patrimoni cultural català: primer des de cada comarca (incloses les cinc històriques de la Catalunya Nord), es van presentar cent propostes.

 

En una segona fase, i sempre per votació popular, es va procedir a la selecció d’aquestes set, corresponents a una divisió territorial que pràcticament coincideix amb el projecte de les vegueries. La participació en la fase inicial, portada a terme en el decurs dels mesos d’abril i maig, va ser de 30.267 persones.

 

Ja en la fase final es va procedir a la votació de les set meravelles catalanes, i en la votació de la meravella de les meravelles hi va haver una participació de 5.247 persones.

 

El resultat final va ser, per aquest ordre: el temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, el 41 por cent; el conjunt monumental del turó de la Seu Vella de Lleida, el 14 per cent; el conjunt arqueològic de Tàrraco, l’11 per cent; el centre històric de Vic, el 10 per cent; la Catedral de Girona, el 9 per cent; el monestir de Sant Miquel de Cuixà, el 8 per cent, i el Celler Cooperatiu de Gandesa, el 7 per cent.

 

Segons Xavier Tudela, el propòsit d’aquesta convocatòria és apropar la realitat artística, del patrimoni monumental i artístic de Catalunya als catalans. No es pot oblidar que es tracta d’un llegat de generacions pretèrites, un llegat històric i que tenim la responsabilitat de preservar i millorar si cal.

 

Aquestes set meravelles seran també una invitació a conèixer millor el país i a l’autoestima que els catalans hem de tenir per a tot el que configura el territori i la nostra realitat

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>