La lluminositat del text bíblic

La Fundació Joan Maragall (FJM), que enguany commemora el 20è aniversari, va celebrar ahir al vespre a l’Auditori de La Pedrera una sess…

La Fundació Joan Maragall (FJM), que enguany commemora el 20è aniversari, va celebrar ahir al vespre a l’Auditori de La Pedrera una sessió que portava per títol La lletra i la llum, durant la qual la Bíblia i l’art van entrar en diàleg. El degà de la Facultat de Teologia de Catalunya (FTC), doctor Armand Puig, i l’artista Perico Pastor, que ha expressat el text bíblic en el registre de la imatge a través de les seves il·lustracions de la Bíblia catalana. Traducció interconfessional (BCI), editada per Enciclopèdia Catalana, van protagonitzar la primera part de l’acte. També hi van prendre part el doctor Antoni Matabosch, president de la Fundació Joan Maragall, el físic i poeta David Jou (patró de la FJM), el poeta Carles Torner i el biblista Agustí Borrell.

A través de la seva experiència com a il·lustrador de la Bíblia, Perico Pastor ha situat el text sagrat al segle XXI. Per aquesta raó, la conjunció de l’art de la imatge i de l’art de la composició fan d’aquest treball una peça editorial de primera magnitud. Així mateix es va explicar –per mitjà de les imatges de la Bíblia realitzades per l’artista barceloní-. La Bíblia, a partir d’ara, té la lletra, cisellada a partir d’una altra lletra, escrita fa molts segles en hebreu, arameu i grec; i també la imatge, creada a partir del text segons l’harmonia de formes i de colors que ha aflorat de l’ull i de la mà, segons ha informat Flama.info.
“La primera paraula que la Bíblia posa en boca del Creador és: Que existeixi la llum. Doncs bé, les imatges que se succeeixen en aquesta Bíblia participen d’aquell primer acte creador”, apunta Puig. Per això es parla de bíblies “il·luminades”, de bíblies en què hi ha entrat la llum: “la llum venç el caos i inicia la vida. Crear és una victòria contra la tenebra. I, en aquest cas, una victòria sense pal·liatius”, afirma el degà de la FTC.
Durant l’acte es visionaren les il·lustracions de Perico Pastor a l’edició especial d’aquesta Bíblia de la BCI. “Són imatges -sovint difícils, de vegades terribles, espaordidores; altres vegades bellíssimes, de gran tendresa- pensades perquè facin companyia al lector, perquè li obrin la pista, que alguna vegada, com les cordes que hom troba en algun passatge delicat d’una ascensió a muntanya, li permetin de superar un pas perillós”, assegura l’artista.

“El meu mètode de treball ha estat senzill: m’he capbussat en el text, he deixat que fos el text el que em sacsegés la imaginació i la memòria. He intentat recollir allò que surava i dipositar-ho sobre la pàgina, com qui fa un herbari, una col·lecció de petxines, d’algues o d’estrelles de mar… amb l’esperança que aquesta col·lecció d’imatges fes més entenedor el fons d’aquest oceà de paraules. Que l’il·luminés”, explica l’il·lustrador Perico Pastor.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>