La major amenaça per a Espanya no és l’atur

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.Mso…

Forum Libertas

L’amenaça més definitiva per la seva gravetat i difícil reversió que pateix Espanya no és l’atur, sinó la de la seva baixa natalitat. Les dones espanyoles tornen a situar-se en mínims pel que fa al nombre de fills, 1,31. Per al conjunt de la població aquesta xifra és més gran, però això és degut al fet que la component de dones immigrants, tot i ser minoritària, té bastants més fills que les autòctones i, com a conseqüència, fa augmentar el valor del conjunt.

Com és sabut la xifra de reemplaçament, és a dir, el nombre de fills necessaris perquè la població es mantingui en equilibri és de 2,1. Hi estem molt allunyats, tant que, en realitat, Espanya ha iniciat un procés que pot ser irreversible i que comporta la seva progressiva extinció com a societat. La causa fonamental del problema rau, segons tots els models de previsió, en l’avançada edat en què es té el primer fill, més de 31 anys, si aquesta no es modifica, no hi ha possibilitats de recuperació.

Abordar aquest objectiu en una nova política significa tractar a la vegada molts mals que afecten la societat espanyola, des de l’atur juvenil a les dificultats d’emancipar-se pel cost que encara tenen els habitatges, o una cultura que no sigui tan antinatalista com la que impera en la política i els mass media, per assenyalar uns aspectes clars que ha de contemplar la resposta.

El segon factor d’importància és la velocitat i magnitud total registrada per l’avortament a Espanya, que ja representa un de cada quatre naixements. També sense abordar aquest punt és difícil pensar en una solució efectiva.

Més que una paradoxa, és senzillament estúpid que un país que es veu obligat a disminuir les seves pensions, a causa de la caiguda demogràfica, no contempli entre les seves prioritats el donar una complerta resposta a l’arrel del problema.

Josep Miró i Ardèvol, president d’E-Cristians i membre del Consell Pontifici pels Laics

Hazte socio

También te puede gustar