La ruta de les Ermites Provincianes

Les ermites són temples religiosos, ja siguin una capella, santuari o església , situada en un lloc allunyat de les poblacions i dedicad…

Forum Libertas

Les ermites són temples religiosos, ja siguin una capella, santuari o església , situada en un lloc allunyat de les poblacions i dedicades a un culte religiós, generalment sota la cura d’un ermità, es a dir, una persona que professa una vida solitària i ascètica. Normalment són llocs que no tenen un culte permanent a causa del seu allunyament de les poblacions on hi viuen els feligresos, encara que avui dia molts d’aquests indrets religiosos es veuen inscrits en zones urbanes a causa del creixement de les poblacions.

Ermita de Santa Maria del Castell
Aquesta ermita es troba a la comarca de Berguedà, construïda al costat del castell de Saldes cap al segle XII. És un petit temple romànic on es venerava la talla romànica de la Mare de Déu del Castell, perduda durant la Guerra Civil Española.
Ermita de Sant Feliuet de Savassona
Situada a la comarca d’Osona, aquesta ermita és un temple preromànic assentat en un planell de roca viva i envoltada de tombes antropomòrfiques excavades, i restes d’un poblat ibèric, fets que fan encara més interessant aquest indret històricament. A només 9km de la població de Tavèrnoles, prop de on està situada l’ermita, es troba la ciutat de Vic, també coneguda com la Ciutat dels Sants per la seva forta tradició religiosa i elevat nombre d’esglésies i monuments històric – religiosos, ja que quasi la meitat del casc antic és propietat de l’Església. Podem trobar elbarroc claustre de Sant Domènech, o la romànica capella que conté les restes de Sant Sadurní, entre molts d’altres.
Ermita de la Salut
Aquesta ermita, inicialment dedicada a Santa Eulàlia de Mérida, canvià la seva dedicació al segle XVIII per la de la Mare de Déu de la Salut. Situat a El Papiol, a la comarca del Baix Llobregat, el temple encara conserva dues terceres parts de l’edifici preromànic de finals del segle IX, mentre que la restes són de plena l’època romànica del segle XI, la combinació d’aquests dos estils el fan especialment singular.
Molt a prop de El Papiol, només a 13,4km, al població de Martorell es troba la capella de Sant Joan que per la seva proximitat, val la pena apropar-se. La capella d’estil tardoromànic del segle XIII, a excepció del vestíbul gòtic del segle XV, formava part de l’antic hospital de malalts pobres de Martorell.
Ermita de la Mare de Déu de Bellvitge
L’ermita, situada ara dins la població de l’Hospitalet del Llobregat, era d’origen romànic, del segle XI. L’actual temple és una reconstrucció de maçoneria del segle XVIII ja que a causa de la seva ubicació aïllada dels nuclis urbans, sofrí saquejos i el declivide l’abandonament.
Com arribar-hi:
De Santa Maria del Castell (Saldes), a Sant Feliuet (Tavèrnoles):
B-400/C16 (sortida 90)/C154/C25(Eix Transversal)/C17(sortida 180)/C25/C153/BV5213.
De Tavèrnoles a El Papiol:
BV5213/C153/C25(Eix Transversal)/C17/AP7 (sortida 22)/C1413a.
De El Papiol a Bellvitge:
BV1466/C1413a/B23 (sortida 5)/A2 (sortida 610)/C31.

Hazte socio

También te puede gustar