Leonardo Boff o el donar gat per llebre

El teòleg està –es pressuposa- al servei de la veritat revelada. Això significa, d’entrada, que assumeixi l’existència d’aquesta veritat. Si és així, …

Forum Libertas

El teòleg està –es pressuposa- al servei de la veritat revelada. Això significa, d’entrada, que assumeixi l’existència d’aquesta veritat. Si és així, a continuació ha d’assumir el gran sentit del misteri que acompanya aquella constatació. Misteri entès com obertura a alguna cosa que és inefable, indescriptible, això és a Déu.

Si es redueix la veritat revelada a termes racionalistes queda com una concepció reduccionista perquè simplifica l’incommensurable; desnaturalizada , perquè la converteix en una ideologia, com deia Joan Pau II en el seu discurs amb motiu del lliurament del Premi Internacional Pablo VI, a Hans Urs Von Balthasar .

Això és el que els ha succeït a molts d’aquells que postulen la teologia de l’alliberament, Boff en primer terme. En ell el misteri no té cabuda, tot és tan “racional” i “simple” com la vella mecànica de la lluita de classes.

El cristianisme solament serveix en la mesura que empeny a una determinada i exclusiva transformació política. Però evidentment això no és cert, és un forçament brutal dels Evangelis, la ruptura amb la Tradició, i potser, el pitjor de tot, el negar a l’home el que per a ell és més difícil i necessari avui dia: la seva obertura al misteri.

El bon teòleg, per contra, manté viva la consciència de la infinita distància entre Déu i nosaltres, i per tant, “de la infinita misericordiosa condescendència que Déu ha tingut cap a nosaltres quan en la plenitud dels temps el Verb es va fer carn”. Per a fer teologia, la persona ha d’admirar-se davant les meravelles de Déu, sentir l’estupor, com afirmava Giussani .

Balthasar va encunyar una expressió que expressa bé l’actitud del teòleg “ Kniende Theologie ” (teologia postrada , agenollada). Ell sabia que la teologia descansa en la profunditat de l’obediència i de l’amor humil, i que solament es pot practicar en el contacte amb el Déu vivent que neix de l’oració.

Tot això duu a reflexionar sobre el lloc que li correspon a la investigació en la teologia. La seva exigència de caràcter científic, que la té, no se sacrifica quan es posa al servei a l’escolta religiosa de la paraula de Déu, perquè sense aquesta escolta el teòleg no existeix.

En tot cas hi ha altra cosa, filosofia més o menys bona, ciència política, sociologia, però no teologia. És el cas de Boff , sobretot en aquests últims temps, prenyada de tòpics i llocs comuns del pensament políticament correcte. L’espiritualitat no atenua el valor científic, al contrari, és un requisit imprescindible d’aquesta dimensió concreta de la ciència.

A ningú hauria d’estranyar, i menys que ningú a qui es diu practicant de la ciència teològica, perquè cada àmbit científic especialitzat té els seus requeriments propis. És impossible fer arqueologia d’investigació i descobriment des del despatx, sense treball de camp, i el mateix succeeix amb pràcticament totes les activitats, com investigar sobre volcans sense acostar-se a ells.

Com practicar avui dia l’economia sense almenys nocions o fonaments economètrics?. Tots aquells que investiguen en primera línia han de complir determinades exigències que són pròpies d’aquella matèria. En el cas de la teologia, l’exigència és la relació amb Déu i aquesta exigeix del silenci, de l’oració, de la humilitat i de l’obediència. Pretendre el contrari és simplement donar gat per llebre.

Hazte socio

También te puede gustar