Les causes dels nostres mals (i II)

Revuelta mayo del '68

Comentava en el meu blog anterior que vivim sota els efectes de dues grans revolucions desreguladores. La primera, la del “seixanta-vuit”, en l’ordre de la moralitat, gestada des de la primacia del sexual i el desig com a vector de ruptura. El que va començar sent una revolta per transformar les estructures econòmiques, es va quedar en alteració de les institucions del matrimoni, la família, la paternitat, la maternitat i la filiació amb totes les seves derivades, afectant al nucli dur, la infraestructura social. La segona, en els anys vuitanta, va tractar de la desregulació econòmica. Ambdues han confluït i cavalquen sobre un mateix vector: el liberalisme.

Avui, malgrat el formatejat de les nostres ments i la dictadura del políticament correcte ja són d’una evidència clara les conseqüències, encara que s’intenti, per dissimular, presentar-les com a elements aïllats sense entrar a fons en les causes, i solucionant tots els problemes que ocasionen amb apel·lacions a la intervenció pública. És el que succeeix amb la nova, però no última, tendència que construeixen les sinèrgies entre homosexualitat masculina, sexe, tecnologia i mercat, les “chemsex”, la perillosa mescla de sexe durant dies, estimulat per una combinació de drogues. L’emergència del problema en relació a la propagació de malalties de transmissió sexual i les conseqüències de la drogoaddicció, no es combaten amb la desautorització frontal d’aquestes pràctiques, sinó amb la seva “normalització” i l’exigència d’ajuts públics. No existeixen límits per a la realització del desig.

Els efectes d’aquelles dues desregularitzacions unificades per polítiques comunes a dreta i esquerra, ens han conduït a una doble crisi que té efectes demolidors, i que en el cas d’Europa pot destruir-la, perquè com escriu el director de La Vanguardia *Marius Carol les seves estructures estan cruixint.

L’efecte més visible d’aquesta crisi política, el més tractat, és l’eclosió dels “populismes”, un concepte imprecís, que engloba coses molt diferents quan no contraposades, que comparteixen alguns elements comuns. Bàsicament dos: el rebuig de les actuals elits i la recuperació, malament que bé, d’una certa raó objectiva; és a dir, de valors que estan més enllà de la subjectivitat del subjecte i que han de complir-se. Quins valors componen aquest ordre i com s’implanten és la gran qüestió i l’origen de grans diferències entre ells.

L’emergència d’aquest signe polític és gairebé global. Està estesa a tota Europa, amb la singularitat espanyola, perquè Podemos respon a aquell patró, però per l’esquerra i de la mà de teories com la de l’hegemonia cultural de Gramsci, i tota la formulació més recent de Laclau, ara mateix el FPO s’ha convertit en el primer partit de la civilitzada i desenvolupada Àustria, i el seu candidat pot ser president de la República. Però també es dóna en una mesura mai vista a Estats Units, on el populisme demagògic de Trump està destruint el Partit Republicà, mentre que en els demòcrates, un candidat insòlit per aquells indrets, Sanders ha  aixecat la bandera del socialisme, sense desaparèixer en el primer intent. En un lloc tan físicament llunyà com Filipines, Rodrigo Duterte serà el nou president amb mesures populistes de repressió i mà dura contra les drogues, la criminalitat i la corrupció.

A l’Europa de l’Est, que ha viscut molts anys la doble i tràgica experiència dels nazis i el comunisme, governen a Polònia i a Hongria, i amb notable suport popular malgrat les envestides externes, dues forces polítiques: el Partit Llei i Justícia, en el primer cas, i el Fidesz-Unió Cívica Hongaresa, en el segon, que es declaren explícitament fora de la concepció liberal, un fet insòlit fora del marxisme, i que li val les ires de Brussel·les i del gruix de l’elit dels mitjans de comunicació.

Tot això succeeix perquè el maig de seixanta-vuit hibridat en el liberalisme, en les seves versions més de dretes o més socialdemòcrates, que es concreta en la societat desvinculada, ha generat tres greus crisis que ara s’acumulen i entrecreuen les seves conseqüències.

Ha produït una crisi de moralitat, és a dir, del marc de referència i els acords fonamentals en els quals s’ha basat la societat per organitzar la vida en comú i sustentar les seves institucions polítiques, així com per construir una consciència i un horitzó de sentit a les persones. El vector de destrucció està relacionat amb el desig sexual sense límits ni llits, en les seves manifestacions immediates i mediates, i per extensió, en la conversió del desig i la preferència subjectiva en l’eix de les polítiques. El resultat evident i políticament no abordat és la multiplicació dels costos socials i la seva afecció a la capacitat de desenvolupament socioeconòmic i de benestar, sobre el progrés social, en definitiva.

Una segona crisi és la democràtica, i en termes més precisos de les institucions, en un doble vessant, la de la representativitat i confiança i la de l’eficiència en la governança.

La tercera és l’econòmica, de la mà del marc de l’economia neoclàssica i la visió desreguladora, on el mercat preval sobre les necessitats de les persones sobre el bé comú. El resultat és la cronificació de l’atur, la desigualtat i l’augment de la pobresa, amb una derivada políticament perillosa, el reforçament de l’elit econòmica, l’aprimament de la classe mitjana i el creixement de la població de rendes més baixes.

El Populisme desencadenat no és tant la resposta com l’expressió política del problema. És com la febre en un organisme malalt. La solució no és el menyspreu, sinó l’anàlisi de les causes i la forma de respondre a elles. En tot cas, alguna cosa és clar: el model liberal i la cultura del seixanta-vuit ens han conduït fins a on som. Podem aprendre coses d’ells, però és irracional pensar que de les idees que ens estan destruint sortirà la solució.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>