Les relíquies dels sants i beats que es veneren a Tarragona visiten la catedral

61 relíquies de sants i beats que es veneren a parròquies de l’arxidiòcesi de Tarragona van concentrar-se a la catedral…

61 relíquies de sants i beats que es veneren a parròquies de l’arxidiòcesi de Tarragona van concentrar-se a la catedral de Tarragona el passat diumenge 26 d’octubre amb motiu de la jornada jubilar diocesana, un dels moments culminants de l’Any Jubilar que l’Església de Tarragona està celebrant en memòria del 1750 aniversari del martiri de sant Fructuós, bisbe de Tarragona, i sant Auguri i sant Eulogi, diaques.

Prop de dues mil persones
van assistir a l’acte, segons l’arquebisbat, en què es va retre homenatge als sants i beats que són venerats a les dues-centes parròquies de l’arxidiòcesi; homenatge que es va materialitzar amb la presència dels reliquiaris i de tretze quadres, quatre imatges, dues banderes, una foto, un mural i una creu.

La memòria dels sants i beats

L’acte va començar amb una processó —que es va organitzar al claustre de la seu— amb tots els trofeus i símbols d’aquells que van ser testimonis de la fe i que són per als fidels del segle XXI ajut i exemple de fidelitat a Crist.

La processó l’encapçalaven dotze joves, vestits de blanc, que portaven palmes, simbolitzant la munió de gent de totes les nacions, tribus, pobles i llengües, salvades per la sang de l’Anyell, en paraules de l’Apocalipsi.

Quatre joves portadors de torxes simbolitzaven els evangelistes, els quatre vivents que envolten la Paraula i després venia la creu i la icona de santa Maria.

Una de les parts centrals de la celebració va ser el cant de la lletania dels sants, en què s’anava fent una petita ressenya de cada sant, es citava els llocs on se’ls invocava (sovint en més d’una parròquia) i es demanava la seva intercessió, mentre els qui portaven la relíquia o símbol, el mostraven.

Els reliquiaris, quadres, imatges i altres símbols eren agrupats per la seva pertinença en el santoral de l’Església universal i segons un ordre: sants apòstols i evangelistes, màrtirs, sants pastors, verges i confessors, i el mateix per als del santoral propi de l’Església de Tarragona.

A mesura que els trofeus de santedat eren presentats a l’assemblea, es dipositaven els reliquiaris a peu d’altar, i els quadres i els altres símbols, en un lloc preferent, a l’esquerra del presbiteri.

En la seva homilia, l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va destacar que, "de totes les celebracions de l’Any Jubilar que hem fet fins ara, aquesta d’avui serà entranyable i memorable especialment".

Va dir que l’Església de Tarragona és Mare de sants i va dir que la santedat cristiana ha donat fruits martirials fins als nostres dies i va animar els assistents a deixar-se portar per l’Esperit Sant: "Hem de vèncer la temptació del desànim i, en canvi, ens hem de deixar portar per tot allò que l’Esperit de Déu inspira, per aquest Esperit que crea sempre vida nova, que engendra saba nova a l’Església, i li diu: "Allibera’t i deixa’t portar per mi", va dir.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>