‘L’Església dels primers segles’: El pas de la cultura clàssica a la cristiana

¿Com es va transformar la cultura clàssica en una cultura cristiana? La resposta es pot llegir al llibre L’Església dels primers segles, escrit pel mo…

¿Com es va transformar la cultura clàssica en una cultura cristiana? La resposta es pot llegir al llibre L’Església dels primers segles, escrit pel monjo de Montserrat Josep de C. Laplana, director del museu del monestir, que va ser presentat aquest dijous, 8 de febrer, a l’església de Sant Felip Neri de Barcelona.

 

A l’acte de presentació van intervenir l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol i Balcells, i el P. Abat de Montserrat, Josep M. Soler, a més del mateix autor.

 

L’Església dels primers segles parla d’una època crucial que ha marcat la història occidental: la transformació, durant el període del Baix Imperi, de la cultura clàssica en una cultura cristiana, amb les crisis espirituals, culturals, socials i econòmiques que van caracteritzar aquest període.

 

El laboriós treball dut a terme pel monjo benedictí tracta d’una Història de l’Església, però no és pròpiament una Història eclesiàstica: pretén narrar de manera entenedora, però culta i ben documentada, les vicissituds d’un cristianisme naixent.

 

“Ideal cristià”

 

Un cristianisme que molt a poc a poc va anar assolint una fesomia particular, amb encerts i amb fallades, que caracteritzarà el posterior desenvolupament de l’Església com a institució, però també com a ideal cristià que s’encarna de maneres molt plurals.

 

Com diuen des de l’Abadia, el llibre presenta “un panorama científicament correcte del pensament i dels fets constituents de l’Església dels primers segles, que fan veure la complexitat de les qüestions i la formació progressiva i lenta de l’Església Gran”

 

“Es a dir, de totes les petites comunitats que tenien el cristianisme com a punt de referència en una Comunió plural, però coherent, que té referències als mateixos orígens del cristianisme”, afegeixen.

 

En el pròleg, el P. Laplana manifesta que no és un llibre neutre ni escrit des de fora o amb un sentiment de distanciament dels fets que relata, sinó que tot allò de viu i de dinàmic que va caracteritzar els primers segles de l’Església continua present i operatiu en la comunitat cristiana del s. XXI.

 

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>