L’Església demana generositat en temps de crisi

Aquest diumenge 16 de novembre, l’Església celebra la jornada de Germanor i els diners que es recullin a les col·lectes de les par…

Aquest diumenge 16 de novembre, l’Església celebra la jornada de Germanor i els diners que es recullin a les col·lectes de les parròquies es destinaran a les necessitats de cada diòcesi. Enguany, l’Església ha demanat generositat per a poder fer front a la crisi i al nou sistema de finançament, que requereix una aportació econòmica més directa dels fidels.

El coordinador dels ecònoms de les diòcesis catalanes, Joaquim Fortuny, ha destacat que “també l’aportació econòmica és testimoniatge de la fe”. “Tots estem patint el difícil moment econòmic que travessa el nostre món i tots ens haurem d’estrènyer el cinturó –ha dit-. Però m’atreveixo a demanar, a cadascú segons les seves possibilitats, que sigueu generosos en la vostra aportació a la col·lecta del Dia de l’Església Diocesana”.

A Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach ha destacat que la crisi ha produït un augment de les persones que demanen ajuda. Caritas, per exemple, ha vist augmentar en un 40% les peticions d’ajuda en els darrers mesos. L’arquebisbe expressat el seu compromís d’augmentar tot el que sigui possible les ajudes a les persones que passin per situacions de necessitat degut a aquesta crisi.

Per a fer possible aquest servei, així com els altres que du a terme l’Església, els responsables de les economies de les diòcesis han destacat la necessitat d’una generosa aportació econòmica de tots per a poder tirar endavant l’acció pastoral, evangelitzadora i social de la nostra Església i han afegit que “tots hem de ser llum i ajuda per als altres”.

La jornada de Germanor és l’única ocasió a l’any en la que es fa una col·lecta per les necessitats de cada diòcesi. Els diners recollits es destinen a un Fons Comú Diocesà, que funciona com una caixa de compensació per a assegurar els recursos a les parròquies més necessitades de la diòcesi i les necessitats de la comunitat diocesana.

Aquestes necessitats es refereixen a la retribució dels preveres en actiu i d’alguns laics remunerats, el complement a la pensió dels sacerdots jubilats, el sosteniment de totes les Delegacions pastorals, la restauració de temples, rectories i les ajudes per a obres, el servei dels necessitats, la catequesi, els mitjans de comunicació diocesans, les trobades diocesanes, etcètera.

L’economia diocesana, com la familiar

Per part seva, el bisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, ha comparat l’economia diocesana amb la familiar. “Tots ens adonem de la importància que no falli l’economia per tal de tirar endavant la pròpia família –ha destacat-. I amb la família cristiana, que es troba a les parròquies i a la diòcesi, passa quelcom de semblant.

Des d’aquest any 2008, l’Església compta només amb els diners que, amb un sistema de col·laboració, l’Estat permet que les persones que volen ajudar l’Església ho puguin fer, marcant la x, a través de l’assignació tributària. Actualment, aquesta aportació a través de l’IRPF només representa un 25 % de les necessitats bàsiques de l’Església, i el 75 % restant ja ve ara totalment dels fidels a través de col·lectes, subscripcions i donatius directes.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>