L’Església i les dues tradicions, un passat a superar (I)

Iglesia

Els catòlics espanyols han quedat constrets en gran mesura i des de la guerra del Francès, per dues tradicions. A la dreta, per haver estat procliu a relacionar religió amb absolutisme, primer, i amb autoritarisme, després, amb una gran tendència a desqualificar tot catolicisme que no fos el seu. A l’esquerra, abusant fins a extrems en ocasions sagnants d’aquell alineament i denotant un clar prejudici cap a l’Església, encara que, tot i això, ha trobat catòlics disposats a acollir els seus plantejaments, o com a mínim, des d’una posició que s’autoqualifica de liberal , a estar més pendents de la crítica als “altres” catòlics, que de la construcció comuna. Eren el reflex de tres cultures separades en dos bàndols que ha recorregut amb diverses manifestacions tota la història d’Espanya.

Crec que aquella herència li segueix pesant a l’Església en una mesura excessiva, de manera que fins i tot sense massa consciència, com un mecanisme reflex de seguretat, el catolicisme espanyol està bloquejat per la por a la seva classificació en relació al passat, per una banda, mentre que, d’altra, segueixen classificant-se mútuament en relació a ell. El resultat és estèril i afavoreix la seva marginalitat. El seu immens capital cultural i moral significa molt poc per a la societat espanyola, perquè no troba la manera de fer-lo efectiu. Aquesta és la realitat pura i dura; una altra cosa és que vulgui ser assumida.

A risc d’equivocar-me, perquè tota opinió comporta aquesta possibilitat, crec que la causa última de perquè això passa és que es troba empresonada per una realitat que no existeix. Ja no hi ha dos “males tradicions” que estiren cap a un costat o cap a l’altre, i que necessàriament exigien estar pendent de reüll de “l’altra posició”, com tampoc ja no hi ha una modernitat amb la qual dialogar des del respecte, el pluralisme real i la raó, perquè la modernitat ha estat devorada per la seva tija batejat amb múltiples noms, postmodernitat, modernitat tardana, societat líquida, societat desvinculada. El pluralisme ha estat substituït per la dictadura tova i la condemna a l’ostracisme dels qui no assumeixen què és políticament correcte, i la raó ha sucumbit a mans de l’emotivisme. El jo sento s’ha convertit en l’única i definitiva raó, i per això tot el joc públic se centra en excitar les emocions.

En aquest nou estadi de la nostra societat ja no hi ha dues tradicions, solament una, la de la cultura hegemònica i els seus marcs de referència, els seus frames dominants, i això és comú, amb comptades excepcions, a dreta i a esquerra. També a Espanya, on el PP s’aproxima a la cultura catòlica només quan no governa, perquè quan està al poder assumeix amb algun matís tots els components de la cultura hegemònica, i com a màxim no els aprofundeix. Cert, menys dóna una pedra, però és evident que amb aquest bagatge no es va enlloc. I això és greu perquè la dinàmica d’aquest marc de regència imperial que exigeix la nostra submissió és el de les elits globalitzades disfressades de “progressisme”, de la substitució de tot qüestionament profund de la desigualtat per la ideologia de gènere, de la realització personal entesa únicament com a satisfacció de la pulsió del desig de mitjans que s’han convertit en fins, diners, sexe, sempre al servei del poder, i que considera que l’ésser humà només pot realitzar-se sense el Déu cristià; en tot cas, amb el succedani d’espiritualitats difuses que tendeixen a absolutitzar l’ésser humà en relació a Déu, i a rebaixar-lo en relació amb la natura.

Els catòlics estem massa empresonats per un passat que no existeix, en lloc de mirar el present i construir una nova cultura, un altre marc de referència que aporti millors respostes a les necessitats humanes, religioses, materials i de sentit, i del que pugui sorgir autònomament una nova política. Construir aquest marc alternatiu des de la fe i també des del catolicisme

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>