L’eutanàsia demogràfica de l’Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de la capital de Catalunya ha donat a conèixer la seva Enquesta sobre Valors Socials 2006, una tasca que realitza cada quatre anys. L’ori…

Forum Libertas

L’Ajuntament de la capital de Catalunya ha donat a conèixer la seva Enquesta sobre Valors Socials 2006, una tasca que realitza cada quatre anys. L’originalitat en aquest cas és que, a diferència del que és habitual, consultar a la població de 18 i més anys, sense cap limitació, que és la que es correspon amb el cens electoral, l’Ajuntament ha utilitzat una mostra que com a mínim hauria de justificar.

Per una banda ha introduït la població a partir dels 15 anys, la qual cosa pot tenir explicació i interès si es tracte d’un estudi sobre la joventut, però en qualsevol cas requeriria presentar els seus resultats, a més de conjuntament, segregats del resta de la població per tal de no induir a error i per permetre la comparació amb les enquestes habituals. Perquè tal i com està plantejada, els resultats només són comparables amb ella mateixa i això limita moltíssim el camp d’aplicació i, en certa mesura, la seva credibilitat.

Però el que resulta del tot incomprensible és la pràctica de l’eutanàsia demogràfica, doncs s’ha prescindit de la població major de 74 anys. Fins a aquesta edat queda limitada la mostra.

Per què l’Ajuntament de Barcelona li importa un rave, el que pensin, els valors que tingui, la població de més de 74 anys? Aquest és un misteri un tant escandalós que l’Ajuntament hauria d’explicar perquè no té cap justificació des del punt de vista de la sociologia i molt menys d’una enquesta que diu estudiar els valors dels habitants de Barcelona. La gent gran ja no són considerats barcelonins?

Es produeix així una estranya paradoxa: 171.586 habitants de 75 anys endavant, que tenen dret a votar i, a més, ho fan en una proporció molt superior a la mitjana, donat que és el grup més participació, no tenen cap interès per a l’Ajuntament de Barcelona. Algun responsable hauria d’explicar-ho.

El resultat final és que l’enquesta introdueix una desviació molt important en les opinions sobre valors, donat que les diferències entre la població major i la de menor edat, poden arribar en alguns aspectes a 20 punts percentuals. Per exemple pel que fa a la pràctica religiosa, on la diferència supera fins i tot aquella xifra.

La gent que ha desaparegut de l’enquesta més els que han estat afegits, menors de 18 anys, representen en xifres rodones unes 225.000 persones, donat que el cens electoral de la ciutat està en el 1.200.000, l’error en la consideració de l’univers, que es reflexa en la mostra, s’aproxima al 20%.

En altres paraules, i simplificant, amb aquesta mostra on la població més jove està sobre representada i la de major edat desapareguda, el conjunt de valors que es manifesten està clarament desviat deliberadament cap al costat “progre”.

Qui desitgi articular una visió de Barcelona a partir d’aquestes dades només li queda un laboriós camí: acudir a les 536 pàgines de les taules bàsiques i treballar-ne els resultats que li interessin per grups de població. Un treball de xinesos però, al menys, d’aquesta manera els diners gastats per l’Ajuntament poden tenir una utilitat que vagi més enllà d’utilitzar la sociologia com un instrument de la propaganda.

Hazte socio

También te puede gustar