Modernisme i Noucentisme religiós al Baix Llobregat, Osona i el Barcelonès

El Modernisme es dóna a Europa a finals del segle XIX fins a inicis del XX. Aquest moviment es caracteritza pel concepte subjectiu de bellesa, …

El Modernisme es dóna a Europa a finals del segle XIX fins a inicis del XX. Aquest moviment es caracteritza pel concepte subjectiu de bellesa, busca originalitat trencant amb tot l’academicisme i la simetria que el precedeixen i s’inspira en el món de la fantasia, i sobretot de la natura i les seves formes, especialment pel que és ondulat i fugaç, per tant la seva forma característica és la corba.

El Modernisme català és una concepció estètica que respon a la creació d’un art nacional propi, que s’aplicà en tots els àmbits possibles (joieria, mobles, cartellisme, arts gràfiques, escultura, pintura, etc.). Però resulta especialment significatiu en l’arquitectura on trobem monuments exemplars a Catalunya, d’arquitectes tan destacats con Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch o Antoni Gaudí entre d’altres.
Antoni Gaudí
Encara que s’ha inclòs l’arquitectura d’Antoni Gaudí dins l’estil general del modernisme, però no participa de la línea modernista europea ni de la catalana a causa de l’estil de la seva obra que necessita d’un estudi independent ja que moltes de les seves propostes arquitectòniques es troben fora del context de construcció del seu temps.
A Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, es troba l’església del Sagrat Cor o cripta de la Colònia Güell,edifici que se li encarregà a Antoni Gaudí per als treballadors de la Colònia Güell. De la projecció de la cripta projectada per gaudí només s’arribà a construir la cripta ja que en morir el Comte Güell l’any 1918 s’abandonà el projecte.
A la ciutat de Barcelona es troben el col·legi de Santa Teresa de Jesús, projecte que originàriament es donà al’arquitecte Joan Baptista Pons i Trabal però al que Gaudí s’incorporà més tard canviant el projecte per un més auster que reflectís el vot de pobresa de l’ordre; i també es troba el que és considerat el monument més emblemàtic i obra cúspide d’Antoni Gaudí, que resumeixi on culmina el treball arquitectònic de tota la seva vida: el Temple Expiatori de la Sagrada Família. El temple que s’inicià a finals del segle XIX i segueix en construcció avui dia, és un signe d’identitat de la ciutat.
Lluís Domènech i Muntaner
L’arquitecte dintre el modernisme presenta certa tendènciacap a l’arquitectura historicista dintredel neogoticisme nòrdic, en el context del moviment modernista.Un exemple de la seva obra que podem trobar a la ciutat de Barcelona es l’actual hospital de Sant Pau, que Domènech i Muntaner va concebre com a una ciutat jardí fet per pavellons. El projecte el continuà el seu fill Pere Domènech i Roura que encara que respectà els esquemes modernistes, derivà cap a un estil monumentalista.
Noucentisme
Aquest fou un moviment cultural català d’inicis del segle XX que sorgí com a reacció contra el modernisme, tant en art com en pensament. Malgrat tenir elements artístics comuns amb el modernisme, el noucentisme feia una defensa de l’ordre, podria dir-se que era una tornada als neoclassicisme ja que es tenia predilecció per una nova aproximació als clàssics.
A Barcelona es trobala l’església i el convent de la Fraternitat dels Caputxins de Catalunya de la Mare de Déu del Roser de Pompeia. L’edifici fou projectat per l’arquitecte Enric de Sagnier, i fou un lloc de culte freqüentat pels literats i polítics noucentistes. Actualment l’edifici és de la Cúria Provincial.
A la ciutat de Vic, a la comarca d’Osona, es troba el convent dels Missioners Claretians, del qual es conserva l’església i al seu interior es troba el Museu Claretià, on s’exposa la col·lecció d’objectes del fundador de l’ordre el Pare Claret.
Com arribar-hi:
De Santa Coloma de Cervelló a Barcelona:
BV2002/A2 (sortida 604)/B23.
De Barcelona a Vic:
C33 (sortida 2)/C17 (sortida 57).
Hazte socio

También te puede gustar