Monestirs: un viatge a les comunitats religioses

Els monestirs són un tipus d’edificació religiosa per a la reclusió dels religiosos que hi viuen en comú. Originàri…

Els monestirs són un tipus d’edificació religiosa per a la reclusió dels religiosos que hi viuen en comú. Originàriament un monestir era la cel·la d’un sol monjo o ermità, i l’edifici on vivia aquest monjo solitari era el monestir. En tots casos la característica del monestir és la seva situació isolada per tal de dur una vida apartada dels homes. Encara que hi han monestirs inscrits en zones urbanístiques, originàriament no ho eren queden inscrits degut al creixement urbanístic d’una població propera com passà en el cas del Monestir de Pedralbes a Barcelona entre altres.

Antic Monestir Canonical de Santa Maria
Situat a Osona, pertanyent a la població de Lluçà, és un monestir romànic del segle XII, encara que l’església es esmentada en el segle X, no fou fins el segle XII en que es decidí establir una comunitat de canonges agustinians. La comunitatdeixà d’existir a inicis del segle XVI el que provoca el declivi dels edificis, encara que es conserva quasi íntegrament. A poc més de 30 km es pot visitar el monestir romànic de Santa Maria a L’Estany, a la comarca del Bages, que va pertànyer a una petita comunitat de canonges agustinians. Del conjunt arquitectònic es conserva l’església, el claustre i les dependències que es troben al voltant del claustre com el museu. Els capitells del claustre presenta una important varietat d’imaginari religiós medieval característic del romànic català.
Monestir de Sant Llorenç
Situat a Guardiola de Berguedà, a la comarca de Berguedà, l’església d’origen romànic de dos pisos és l’únic edifici que es conserva sencer del conjunt monàstic, encara que queden vestigis dels murs i les estructures del claustre i les dependències monacalsd’estilromànic del segle XII. A18 km es troba el Santuari de la Mare de Déu de Queralt, pertanyent a la població de Berga, situat al cim de la serra de Queralt a l’espai que ocupà el castell de Guillem de Berguedà. El santuari és una església d’estil barroc amb façana renaixentista, al costat hi ha un edifici que fou una hostatgeria per als peregrins, i que actualment és un restaurant i l’estació del funicular.
Si plau, a 30 min de Berga, trobem el monestir de Santa Maria a Viver i Serrateix, aïllat de la població es tracta d’un conjunt monàstic romànic erigit al segle XI, encara que el claustre es refè completament al segle XVIII. L’església és d’estil romànic encara que la decoració interior es neoclàssica.
Monestir de Santa Maria del Puig
L’únic que es conserva del monestir és l’església dins la població d’Esparreguera, a la comarca del Baix Llobregat. El temple, de període romànic, fou construït al llarg dels segles X a XII. A causa d’uns forts terratrèmols al segle XV, l’església quedà malmesa i la porta del mur sud fou reconstruïda al segle XV i al XVIII perdent la línia arquitectònica del romànic original.
Monestir de Santa Maria a Sant Martí de Sarroca
De l’antic monestir de la comarca de l’Alt Penedès només es conserva l’església. El temple primitiu, d’estil romànic llombard, fou enderrocat i s’edificà de nou al segle XII. L’absis de l’església, de estil romànic, és considerat un dels millors exemples del romànic a Catalunya, a més de que té la característica que l’absis descansa sobre petxines en lloc de trompes.Molt a prop, a només 15 km, es troba el Santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta del Castell de Subirats a la població deSant Pere de Subirats. El temple és d’estil romànic tardà i venera a la Verge de la Font Santa que dóna nom a la font que es troba darrera del santuari.
Monestir de Pedralbes
A la ciutat de Barcelona, a la comarca del Barcelonès, es troba el Museu-Monestir de Pedralbes, fundat per la reina Elisenda de Montcada que el lliurà a les monges clarisses el segle XIV. Després de la mort del seu marit, Jaume II la mateixa reina s’instal·là al monestir. El conjunt monàstic està format per l’església i el claustre i altres dependències, tant el temple com el claustre són exemples del gòtic oficial del segle XIV. El dormidor, actualment, és l’espai del museu on s’exhibeix una selecció d’art medieval, renaixentista i barroc. Dins la mateixa ciutat de Barcelona, encara que menys conegut, es troba la joia romànica el monestir de Sant Pau del Camp, un monestir de benedictins del qual es conserva l’església romànica i el petit claustre.
Com arribar-hi:
De Lluçà a Guardiola de Berguedà:
BV4341/C154/C16.
De Guardiola de Berguedà a Esparraguera:
C16 (sortida 41)/ C55/C1414.
De Esparraguera a Sant Martí Sarroca:
C1414/C55/A2 (sortida 585)/A7/AP7 (sortida 28)/ C15/BP2121.
De Sant Martí Sarroca a Barcelona:
BP2121/AP7/AP2/B23.

Hazte socio

También te puede gustar