Montserrat commemora el centenari de la benedicció abacial del P. Antoni M. Marcet

Dissabte, 26 de gener, es compleixen 100 anys de la benedicció abacial del P. Antoni M. Marcet (Terrassa, 1878 – Montserrat, 1946). Per c…

Forum Libertas

Dissabte, 26 de gener, es compleixen 100 anys de la benedicció abacial del P. Antoni M. Marcet (Terrassa, 1878 – Montserrat, 1946). Per celebrar aquesta efemèride, el P. Abat Josep M. Soler presidirà la missa conventual del monestir, a les 11h, que es podrà seguir en directe per Montserrat Ràdio (100,6FM) i per Montserrat TV (www.montserratcomunicacio.cat).

El P. Abat Antoni M. Marcet i Poal va ser elegit el 7 de desembre de 1912, mentre es trobava a Subiaco (Itàlia), com a consultor de la Cúria General de la Congregació Sublacense, i va rebre la benedicció el 26 de gener de 1913. El seu llarg abadiat es va caracteritzar per haver d’afrontar situacions complexes, tant des del punt de vista social i polític com cultural; la més greu va ser l’ensulsiada de la Guerra Civil, que va obligar a la comunitat a abandonar el monestir, i en la qual van morir 23 monjos -20 dels quals seran beatificats el proper 27 d’octubre a Tarragona-.
A grans trets, l’acció del P. Abat Marcet es pot resumir en la renovació de la vida monàstica, la catalanització de Montserrat, la tasca de renovació arquitectònica de Montserrat -amb la col·laboració de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch-, el foment de l’art, l’estudi i la investigació per part dels monjos, l’ampliació de la biblioteca i de l’arxiu, el reforçament de tota l’obra del P. Bonaventura Ubach –amb la creació del Museu Bíblic i el museu de la prehistòria- o la instal·lació d’una impremta nova al monestir –tot coincidint amb la celebració del quart centenari de la impremta antiga de Montserrat-. El llibre Els creadors del Montserrat Modern, del P. Josep Massot i Muntaner (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), inclou dos capítols dedicats a la figura del P. Abat Antoni M. Marcet.
Dijous 7 de febrer, homenatge al P. Abat Marcet a l’Ateneu Barcelonès
Paral·lelament, el proper dijous 7 de febrer, a les 19.30h, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, juntament amb els Oblats Benedictins de Montserrat, els Antics Escolans de Montserrat, els Antics Escoltes i Guies dels Agrupaments Santa Maria de Cervelló, Mare de Déu de Montserrat i Mossèn Antoni Batlle organitzen un acte d’homenatge al P. Abat Marcet a la Sala d’Actes de l’Ateneu Barcelonès (carrer de la Canuda, núm. 6. Barcelona). Aquest acte serà presidit pel P. Abat Josep M. Soler, i hi intervindran el P. Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat i director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat; el Dr. Francesc Fontbona de Vallescar, historiador de l’art; i la coral d’Antics Escolans de Montserrat.
Hazte socio

También te puede gustar