Montserrat serà present a Itàlia durant cinc dies

El monestir de Montserrat allargarà la celebració de la seva festivitat sent present a Roma amb diferents actes durant cinc dies. Del 28 d’abril al 2 …

El monestir de Montserrat allargarà la celebració de la seva festivitat sent present a Roma amb diferents actes durant cinc dies. Del 28 d’abril al 2 de maig, la setmana montserratina inclou una conferència de l’abat Josep M. Soler a l’Ambaixada espanyola davant la Santa Seu i concerts de l’Escolania a la Ciutat Eterna i a prop de Nàpols.

 

La Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat inclou també diferents actes culturals i celebracions religioses al monestir durant aquest cap de setmana, del 26 i 27 d’abril.

 

Entrada gratuïta al Museu, Vetlla de Santa Maria, Missa i ballada de sardanes formen part del programa d’actes del cap de setmana.

 

Present a Itàlia

 

A partir d’aquestes commemoracions, comença la setmana amb presència montserratina a Itàlia, que compta amb la col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat.

 

Dilluns, 28 d’abril, a les 18h., a la seu de l’Ambaixada espanyola davant la Santa Seu (Roma), tindrà lloc la presentació de dos quadres amb temàtica de Montserrat i, a continuació, el P. Abat Josep M. Soler impartirà la conferència Els sants pelegrins de Montserrat. La presentació anirà a càrrec del Prof. Giovanni Maria Vian, director de L’Osservatore Romano.

 

L’endemà, dimarts 29, a les 18h., l’Escolania de Montserrat oferirà un concert a l’església de Montserrat de Roma, dirigit per Bernat Vivancos, acompanyat a l’orgue per Vicenç Prunés.

 

Dimecres 30 d’abril, a les 18h., hi haurà una recepció de l’ambaixador, Francisco Vázquez, a l’Ambaixada espanyola davant la Santa Seu, per als catalans de Roma, el cos diplomàtic i la delegació de Montserrat.

 

I dijous 1 de maig, a les 19.30h., l’Escolania oferirà el segon concert, amb el mateix programa, al Santuari Marià de Viggiano (situat a la província de Potenza, prop de la ciutat de Nàpols). La vigília l’Escolania visitarà el monestir de Montecassino, on en veneren les restes de Sant Benet i de Santa Escolàstica.

 

Actes de la Festivitat al monestir

 

Però, abans, aquest cap de setmana tindran lloc al Santuari nombrosos actes culturals i celebracions religioses amb motiu de la Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, que es commemora diumenge.

 

El dissabte 26 l’entrada al Museu de Montserrat serà gratuïta per a tothom. A banda de la col·lecció permanent, la Sala Daura, d’Exposicions Temporals, compta amb una mostra de cartells de la Guerra Civil que està essent un èxit de públic: Recordar per no tornar-hi, que també es podrà veure de franc.

 

Aquesta col·lecció de cartells de propaganda elaborats durant la Guerra Civil espanyola, propietat de l’Abadia de Montserrat, està comissariada pel P. Marc Taxonera, monjo de Montserrat i conservador del fons bibliogràfic de la Guerra Civil espanyola de la Biblioteca de Montserrat.

 

L’exposició compta amb 119 cartells, d’un total de 165 peces catalogades i conservades i té dues lectures: d’una banda, permet resseguir les vicissituds de la guerra, les consignes, els ideals o les imatges; i, d’una altra, tot aquest material gràfic es troba acompanyat d’una antologia de textos testimonials de persones amb autoritat moral acreditada, que van parlar de la Guerra Civil espanyola.

 

La combinació fa que aquesta exposició, que es pot visitar fins el 17 d’agost, no sigui tan sols una curiositat històrica, sinó l’oportunitat de reflexionar en profunditat sobre la condició humana en les tràgiques circumstàncies en què es va desenvolupar la Guerra Civil espanyola.

 

Vetlla de Santa Maria

 

Al vespre, a les 22h., el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mons. Agustí Cortès, presidirà la Vetlla de Santa Maria (que serà retransmesa en directe per Ràdio Estel, Ràdio Principat i a través de la web de Montserrat: www.abadiamontserrat.cat).

 

Prèviament, a les 21h., i amb la finalitat d’anar creant l’ambient de pregària, el G. Àngel Pons dirigirà una estona de cants i pregàries. Com és habitual, a aquesta vetlla hi assisteixen molts joves vinguts d’arreu de Catalunya. Molts d’ells pertanyen a moviments i grups parroquials, un bon nombre dels quals pugen a peu fins el Santuari des del seu lloc de provinença.

 

L’especial de la Vetlla de Santa Maria de Montserrat és que la “Litúrgia de la Paraula” està més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el P. Abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947.

 

L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria es remunta a l’any 1947, quan es van celebrar les festes de l’entronització. En aquella ocasió, es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts pel P. Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba, encapçalada per Fèlix Millet. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies.

 

En acabar, a la Plaça de Santa Maria, hi haurà una ballada de sardanes. Cal recordar que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya posa a disposició dels pelegrins dos trens cremallera especials, de baixada, del Monestir a l’estació de Monistrol-Vila, quan finalitzi la Vetlla. La sortida de l’estació del Monestir de Montserrat serà a les 0.30h i a la 1.00h de la nit del dissabte al diumenge 27 d’abril. Més informació d’horaris del cremallera a www.fgc.cat i www.cremallerademontserrat.cat.

 

Missa en directe

 

Pel que fa a l’endemà, diumenge 27, Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, el cardenal-arquebisbe de Barcelona, Mons. Lluís Martínez Sistach, presidirà la missa conventual del monestir, a les 11h., que acabarà amb el cant de la Salve i el Virolai per part de l’Escolania.

 

Acabada la celebració de l’Eucaristia, que serà retransmesa en directe per Televisió de Catalunya (Canal 33), per Ràdio Estel i Ràdio Principat, i a través de la pàgina web de Montserrat: www.abadiamontserrat.cat, es farà la tradicional ballada de sardanes a la Plaça de Santa Maria, amb la Cobla Triomfal d’Igualada.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>