No pot donar-se carpetada a cinc morts

El cas de cinc bombers morts i un sisè que segueix lluitant en la UVI, no pot finalitzar amb el tractament que va sofrir ahir en la Comissi&oa…

Forum Libertas

El cas de cinc bombers morts i un sisè que segueix lluitant en la UVI, no pot finalitzar amb el tractament que va sofrir ahir en la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya. Són massa morts i a més produïts en unes circumstàncies que ni de bon tros han quedat esclarides.
Segurament, el conseller Saura, l’actual i dimissionari president d’IC, va fer bé en sol·licitar una compareixença tan ràpida, però, al mateix temps, amb la mateixa ponderació ha de reconèixer-se que la Comissió no pot deixar resolt aquest tema sense una informació tècnica completa i exhaustiva que lògicament ahir no existia. Una cosa és que el conseller intenti aportar llum i taquígrafs, i una altra molt diferent arribar al fons de l’assumpte per a reduir les possibilitats que un fet tan luctuós torni a produir-se, perquè no es tracta tant de buscar responsabilitats –que potser puguin existir- ni tampoc d’ocultar-se darrere dels morts. Precisament en el seu nom, pensant en les seves famílies, i sobretot pensant en el futur, és necessari que es constitueixi una comissió parlamentària que recapti els testimoniatges i els informes tècnics que consideri pertinents fins a resoldre la qüestió.
Òbviament, no es tracta d’arribar a cap conclusió ara. Aquesta ha de ser una tasca reposada i distanciada del succés, per tant, una cosa que ha d’iniciar-se al setembre. Però algunes dades que han de recollir-se sobre el terreny no poden esperar tant temps, perquè senzillament corren el risc de desaparèixer. Un d’aquestes dades és el lloc i la causa de l’origen de l’incendi. Existeix un informe dels agents rurals, que assenyala els efectes alentits d’un llamp, però ni la localització ni el considerable temps que separa la caiguda del llamp amb l’origen, permeten acceptar aquesta explicació sense més comprovacions de contrast.
La idea que un incendi forestal es mou en termes absolutament imprevisibles, cal dir-ho amb rotunditat, és falsa. El que succeeix és que han de prendre’s en consideració tots els paràmetres. I, en aquesta ocasió, podria ser que haguessin tornat a fallar algunes estimacions sobre factors determinants. Serien uns possibles errors de naturalesa crònica.
Sense pretendre entrar a fons en el tema, sí poden subratllar-se a rajaploma algun d’ells.
El foc forestal no dóna “salts”, ni es creen “boles de foc”. Aquests són termes col·loquials que s’empren quan no es disposa d’una major precisió tècnica i científica. El foc realitza un treball de naturalesa tèrmica, i es regeix per aquestes lleis. Tanmateix, com tota energia, es propaga de diferents maneres, i una d’elles, la que habitualment no es pren en compte ni es calcula a l’adoptar les mesures de prevenció i lluita, és la radiació. Aquesta forma de propagació pot donar la idea, per exemple, que el foc ha “saltat” una carretera o un tallafocs. Res d’això. Les ones d’energia han pres en una determinada massa que tenia condicions per a cremar amb aquella determinada quantitat d’energia, i per això el foc sembla que pugui transmetre’s tot i que existeix un buit, que no és tal, perquè és l’atmosfera qui transmet la radiació.
Quan la humitat ambiental, com va ser el cas de l’incendi de Terra Alta a Catalunya, descendeix a nivells molt baixos, de l’ordre del 40% , 30% i fins i tot menys, el treball que ha de realitzar el foc per a avançar disminueix d’una manera extraordinària perquè necessita evaporar menor quantitat d’aigua per a arribar a l’instant de combustió. Els dos fenòmens units, el de radiació i el de la caiguda d’humitat ambiental, juntament amb els corrents d’aire que pot generar el propi incendi, donen lloc a formacions explosives, com les anomenades “boles de foc”.
És necessari conèixer les condicions concretes, sòl, pendent, distància del foc, humitat relativa de l’aire, previsions sobre la direcció del vent i la seva velocitat, entre altres causes, del lloc on treballaven el grup especial de bombers que va patir aquest penós accident. És tanmateix necessari conèixer els procediments que havien d’utilitzar i qui va cursar les instruccions perquè es dirigissin a aquell lloc i apliquessin aquells mètodes, per a desvetllar possibles errors de procediment que han de ser evitats en el futur.
Aquestes breus precisions les he apuntat en raó del que sostinc: no pot donar-se carpetada al tema, perquè seria una irresponsabilitat del Govern, com ho seria per part de l’oposició que no es demanés la constitució d’aquesta comissió. Els bombers, com tot cos que està acostumat a lluitar en condicions adverses, tenen un formidable esperit d’equip, necessari precisament per a la seva tasca; però aquesta virtut col·lectiva no hauria de confondre’s amb el corporativisme i el pensar que des d’afora del cos no ha de tractar-se cap dels seus assumptes tècnics. Això en raó de la pròpia eficàcia del seu treball i també, i això és molt important, de la seva seguretat futura.
Hazte socio

También te puede gustar