Oberta la inscripció a les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia d’aquest estiu a Montserrat

Ja està oberta la inscripció a una nova edició de les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat, …

Forum Libertas

Ja està oberta la inscripció a una nova edició de les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat, que se celebraran durant l’estiu al Monestir benedictí. Les tres trobades d’aquest curs, que representaran la 42a edició, seran del 23 al 28 de juliol, del 30 de juliol al 4 d’agost, i del 20 al 25 d’agost. El termini per a la inscripció finalitza el 6 de juliol.

En les tres Trobades anuals s’hi treballen cants en català per a la Litúrgia i s’hi imparteixen ponències de tema litúrgic. El programa de les Trobades és el següent: animació i direcció del cant popular per a la litúrgia; estudi de repertori; ponència sobre un tema d’interès pastoral i litúrgic; i participació a la pregària i a l’Eucaristia del Santuari. Les Trobades s’inicien a les 12 del migdia del dilluns i acaben a les 4 de la tarda del dissabte. L’allotjament és a l’Hostatgeria del Monestir de Montserrat.
Les condicions per a la inscripció són: tenir 17 anys com a mínim –o estar avalat per algú que se’n faci responsable-, exercir l’animació i la direcció del cant en la Litúrgia, o almenys preparar-s’hi, i tenir coneixements musicals.
La direcció del cant d’una assemblea litúrgica demana tota una tècnica, no n’hi ha prou amb tenir una bona formació musical. El director del cant ha de posseir dots de comunicador, ha de conèixer de quin repertori disposa, quines són les possibilitats de cada assemblea –una mateixa església no sempre té el mateix nombre ni la mateixa qualitat musical de fidels-. A més, ha d’anar d’acord amb els altres responsables de la celebració.
El director ha de tenir, també, una bona formació litúrgica. No sols perquè ha de seleccionar el repertori d’acord amb criteris objectius, sinó perquè els fidels, malgrat que sovint presenten un rostre rutinari a l’església, saben distingir perfectament entre un servidor de la celebració i un que multiplica gestos o simplement vol exhibir qualitats que no té.
Les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat es realitzen ininterrompudament des de 1970. Tenen una durada d’una setmana, i se’n fan tres durant l’estiu. Van començar amb motiu de la introducció de les llengües vernacles en la Litúrgia pel Concili Vaticà II: es feia necessari un repertori i uns animadors per ensenyar i dirigir el cant en català per a la participació litúrgica de l’assemblea. Cantors, cantores, directors i directores han format part d’una generació moguda per l’afany del conreu de la música i del cant per a la litúrgia. Aquest servei litúrgic, marcat per la recerca i per la voluntat de superació, han acollit les disposicions d’aquest Concili Vaticà II, especialment del capítol VI de Sacrosanctum Concilium, les han fetes florir i fructificar en bé de moltes parròquies i de moltes comunitats cristianes.
Un dels artífex més destacats d’aquest treball ha estat el P. Gregori Estrada, amb la seva preparació musical i la seva constància tenaç. Mestre de mestres, el P. Gregori ha sabut amalgamar directors, cantors i voluntats per a dur endavant la tasca de Trobades. Actualment, els membres de la Comissió Organitzadora han pres el relleu de la tasca del P. Gregori i les Trobades albiren un futur ple de projectes i de treballs.
Les tres XLII Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia d’aquest estiu són:
Del 23 al 28 de juliol, dirigida per Raül Martínez
Del 30 de juliol al 4 d’agost, dirigida per Aïda Espelt
Del 20 al 25 d’agost, dirigida per Albert Folch
A totes les Trobades hi ha instructors adjunts. La ponència comú anirà a càrrec del G. Bernat Juliol i Galí, monjo de Montserrat, i porta per títol Teologia i litúrgia de la dedicació d’esglésies.
Els interessats a rebre informació i inscriure’s a una de les Trobades poden posar-se en contacte amb la Secretaria d’Animadors de Cant per a la Litúrgia (Tel.: 93 877 77 66), o per correu electrònic a trobadescant@abadiamontserrat.net. El termini d’inscripció finalitza el 6 de juliol de 2012.
Cal recordar que la XXXI Trobada General de tardor d’Animadors de Cant per a la Litúrgia tindrà lloc els dies 27 i 283 d’octubre de 2012 a la Parròquia de Santa Maria d’Olesa de Montserrat.
Hazte socio

También te puede gustar