Primer van a per l’escola diferenciada, i després…

Primer caurà la diferenciada i després començaran el procés d'asfíxia i liquidació de tota la concertada Primer caurà la diferenciada i després començaran el procés d'asfíxia i liquidació de tota la concertada

Farien bé els pares i responsables de les escoles concertades en reflexionar tenint en les seves ments aquell poema atribuït a Bertold Brech, i que, en una de les seves versions prèvies a aquell autor, deia:

“Primer van venir a buscar els comunistes i no vaig dir res perquè jo no era comunista.
Després van venir pels jueus i no vaig dir res perquè jo no era jueu.
Després van venir pels sindicalistes i no vaig dir res perquè jo no era sindicalista.
Després van venir pels catòlics i no vaig dir res perquè jo era protestant.
Després van venir per mi però, per llavors, ja no quedava ningú que digués res”

El pacte que intenta tancar a Catalunya Junts pel Si (CDC i ERC) amb la CUP comporta el compromís de retirar el concert a l’escola concertada diferenciada. En realitat les intencions de dos dels tres socis són més àmplies i, d’acord amb una proposició sorgida de la iniciativa popular entrada al Parlament de Catalunya, es tracta d’eradicar en quatre anys tota l’escola concertada, creant les places necessàries en la pública. Es tracta de fer realitat, en contra del que estableix l’Estatut d’Autonomia, i la Constitució Espanyola, que només existeixi la gratuïtat a l’escola pública, i laica, en el sentit de laïcista de l’exclusió religiosa i cultural.

En actuar així, CDC abandona la seva posició històrica -com tantes altres- anterior de donar suport a l’escola concertada. Cal assenyalar que la responsabilitat d’Artur Mas és particularment gran, perquè ell es presenta com a líder del conjunt, segueix sent el president de la Generalitat, i aspira a seguir sent-ho.

Però el cas de Catalunya no és excepcional; fa anys que a Andalusia la Junta manté una guerra sorda contra el dret dels pares a la lliure elecció de centres, i tenen en el punt de mira l’escola diferenciada, mentre es contempla amb antagonisme la concertada encara que sigui mixta. El nou Govern valencià ha iniciat una línia semblant, i a escala espanyola aquesta és la posició de Podem i Esquerra Unida, i d’acord amb el que s’ha dit fins ara no sembla que Ciutadans vulgui ser un bastió, més aviat farà el que li convingui en funció de amb qui pacti.

Però l’experiència catalana, sense ser del tot nova, té interès perquè revela aspectes importants de la qüestió. De manera progressiva i constant, una determinada visió de la persona, la vida, i la societat, es queda sense representants polítics sòlids. A Catalunya, les diferències entre ERC i CDC ja es limitaven només a aquests aspectes de l’escola, precisament els que ara desapareixen. La concepció de la família, el matrimoni, la vida humana i els drets del no nascut, la llibertat dels pares a triar centre, la gratuïtat de l’ensenyament sense considerar l’ideari del centre, és a dir la llibertat d’ensenyament, la presència de la religió en la vida pública, entre d’altres qüestions, viuen en la més pura misèria representativa en les institucions polítiques, i a més la tendència és anar a menys. Alhora, la ideologia de gènere i el laïcisme de l’exclusió religiosa i cultural, i el materialisme més rampant, dominen l’escenari públic.

Això succeeix així per la fragmentació suïcida dels afectats, a causa de la síndrome “No vindran a buscar-me” que denuncia la poesia. Quina estupidesa, clar que vindran per vosaltres, només que grup a grup: en l’ensenyament primer la diferenciada, i si això els resulta fàcil, i el cost polític és baix, començaran el procés d’asfíxia i liquidació de tota la concertada.

Farien bé les institucions que els representen, la mateixa Església perquè retalla un dret fonamental per a ella, en organitzar-se i respondre ara en defensa de la diferenciada. Ara, que encara conserven alguna força, perquè si esperen els succeirà que “després van venir per mi però, per llavors, ja no quedava ningú que digués res”.

 

Hazte socio

También te puede gustar

Deja un comentario

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>