Romànic al Maresme i el Vallès Oriental

El romànic, segle XI – XIII, només es va difondre a la meitat septentrional de la Península gràcies als camins de pe…

El romànic, segle XI – XIII, només es va difondre a la meitat septentrional de la Península gràcies als camins de pelegrinatge. A Catalunya hi han dues tendències: la primera d’influència exterior fou molt intensa, sobretoten la ornamentació d’origen francès i àrab, ja que els elements carolingis juntament amb l’ornamentació califal caracteritzen les primeres obres de l’arquitectura catalana, fent-la única.

La segona és la tendència d’influència llombarda, en la que es repeteix la decoració anomenada llombarda que consisteix en arcuacions cegues recolzades sobre pilastres allargades que sobresurten del mur, i que s’imposa a la resta de l’edifici. Aquest romànic llombard tan característic i auster s’impulsà a les construccions de Catalunya.
Maresme
La capella de Sant Cristòfol, a la població de Cabrils, data del segle X i és un dels poc edificispreromànics que es conserven íntegrament a la província del Maresme, encara que la porta que es conserva data del segle III. A només 24 km, a la comarca del Vallès Occidental, es troba l’església romànica de Sant Pere a la població de Montcada i Reixac, esmentada ja al segle X. A causa de les diverses modificacions que ha sofert al llarg de la història el temple és un recull d’elements de diversos estils arquitectònics, des del romànic i el gòtic, fins a elements del renaixement i el barroc. Cal ressaltar que conté una de les talles romàniques de la Mare de Déu més antigues, datada del període de transició del segle XII al XIII.
Vallès Oriental
A la població de La Garriga es troba l‘església de Sant Esteve, també coneguda com La Doma, ja que quan fou donada al monestir de l’Estany el 1139 esdevinguè domeria de la Garriga. El temple originalment romànic fou remodelat al segle XVI, pel que es també es poden apreciar elements del gòtic català. Dintre de La Doma es troba un magnífic retaule de Sant Esteve del segle XV.
A 30km, a la població de Les Franqueses del Vallès es troba l’església de Santa María de Llerona, una petita joia del romànic tardà del segle XIII, a la qual s’afegí el campanar actual del segle XVII, substituint el campanar de cadireta original.
L’església de Sant Vicenç es troba a Gualba a 11,5km de Les Franqueses del Vallès. És un temple romànic del segle XI , encara que de la construcció romànica original només es conserva l’absis i la façana, la resta són afegits de l’època gòtica bastits durant el segle XV. Dintre el temple es troben làpides sepulcrals d’antics feligresos i rectors de l’església, així com un important retaule gòtic del segle XVI amb escenes de Sant Vicenç representades.
Com arribar-hi:
De Cabrils a Montcada: B502/C32/B20 (sortida 19)/BV5001.
De Montcada a La Garriga:BV5001/C17.
De La Garriga a Les Franqueses:C17/BV1433/N152a.
De Les Franqueses a Gualba:N152a/C352/AP7 (sortida 11)/C35/BV5115.

Hazte socio

También te puede gustar