Ruta de Sant Vicenç

Sant Vicenç fou diaca a Saragossa i màrtir. Durant la persecució sotal’emperador Dioclecià va haver de sofrirpresó,…

Sant Vicenç fou diaca a Saragossa i màrtir. Durant la persecució sotal’emperador Dioclecià va haver de sofrirpresó, gana, poltre, làmines candents, fins que, a València, a la Hispania Cartaginesa (Espanya), finalment morí. A molts llocs d’Espanya hi han temples dedicats a aquest sant màrtir, sobretot a les ciutats de Saragossa on va viure i València, on morí. A la província de Barcelona també es troben temples significatius de devoció a aquest sant.

Avià
En aquesta població de la comarca de Berguedà trobem l’església de Sant Vicenç d’Obiols, considerada un dels edificis més interessants del romànic català, ja que el temple fou edificat al segle VII i conté vestigis d’art visigòtic. A més de contenir una escultura en relleu en forma de colom amb ales esteses el que indica que hi hagué un lloc per als baptismes per immersió, com es feien de en la manera original a inicis del cristianisme.
Cardona
Hi trobem un temple molt significatiu arquitectònicament de devoció a sant Vicenç a la comarca de Bages. Es tracta de la col·legiata de Sant Vicenç, que en paraules del famós arquitecte modernista Lluís Domènech i Muntaner, és un exemple del primer moviment romànic a Catalunya i es considera l’arquetip de construcció romànic a Catalunya. El temple està situat al Castell de Cardona on també es troba l’església de Sant Miquel, que no es pot deixar de visitar per la seva proximitat. El temple és una joia de l’arquitectura gòtica del segle XIV on es conserven les relíquies de Sant Celdoni i Sant Ermeter.
Gualba
L’església de Sant Vicenç de Gualba està situada en el Vallès Oriental, de l’edifici romànic del segle XI original es conserva l’absis i la façana, la resta són afegits de l’època gòtica bastits durant el segle XV.Dintre el temple es troben làpides sepulcrals d’antics feligresos i rectors de l’església, així com un important retaule gòtic del segle XVI amb escenes de Sant Vicenç representades.
Com arribar-hi:
D´Avià a Cardona:C26/B420 (Ctra.de Cardona).
De Cardona a Gualba:C55/C25 (sortida 134)/C55/C16/C58 (sortida 8)/AP7 (sortida 11)/ C35/BV5115.

Hazte socio

También te puede gustar