Ruta Mariana

Maria és el nom de la mare de Jesús de Natzaret, també anomenada “Verge Maria”.Maria, ja sigui amb el seu o amb el no…

Maria és el nom de la mare de Jesús de Natzaret, també anomenada “Verge Maria”.Maria, ja sigui amb el seu o amb el nom d’algunes de les seves advocacions, és patrona de nombrosos països, ciutatss i localitats del món. A Catalunya hi ha nombrosos temples dedicats a Santa Maria, aquesta ruta proposa un viatge de pelegrinatge per alguns dels temples dedicats a la Verge, a la província de Barcelona.

Església de Santa Maria del Bruc
L’església, situada a la població d’Abrera al Baix Llobregat, és un temple d’origen romànic que perdurà fins el segle XIX, en que es construíunanova edificació en la qual s’integrà arquitectònicament reaprofitanta alguns elements de l’antigacapella romànica. Del romànic es conserva l’absis decorata l’interior amb pintures del primer gotic, tret poc freqüent jja que representen escenes de la Mare de Déu i l’Adoració dels Reis.
A la mateixa comarca, a 21km es troba Cervelló, on hi ha l’església romànica de Santa Maria. El petit temple romànic fou originàriament dedicada a Sant esteve de Cervelló, però a inicis del segle XX es dedica a Santa Maria.
Basílica de Santa Maria
El temple, situat a Vilafranca del Penedès, a la mateixa comarca de l’Alt Penedès, és una construciió gòtica dels segles XIII i XIV. El temple es considera un dels primers edificis parroquials construït íntegramen en estil gòtic a catalunya. Al segle XVI es construí una cripta per acollir el Santíssim Sacrament, pero finalmetconté les relíquies de Sant Fèlix des del segle XVIII.
Basílica de Santa Maria
A la capital de la comarca de L’Anoia, Igualada, es troba la basílica renaixentista de Santa mMaria,projectada per Pere Blai fou bastida al segle XVI i les obres no finaltizaren fins el segle XVII. Esncara que el temple és d’estil renaixentista, està combinat amb elements encara gòtics característic del període de transició, com la coberta de volta de creueria, o els contraforts coronats per gàrgoles. A només 27 km, a la població de Manresa, es troba la Basílica de Santa Maria de La Seu. El temple conegut com La Seu, és succesora d’edificis anteriors dèpoca romànica, ja que l’edifici es construí al segle IV iva anar patint diverses modificacions fins al segle XV.
Església de Santa Maria
El temple fou bastit el segle XVIII a la població de Caldes de Montbui, a la comarca del Vallès Oriental. L’esidfici malgrat que és d’estil barroc, presenta alguns elements renaixentistes com les arcades d’estil romà-bizantí de mig punt. Al seu interior es conserva Majestat de Caldes, una talla de fusta policromada d’estil bizantí que data dels segles XI i XII.
Església de Santa Maria (La Romànica)
A Barberà del Vallès, a la comarca del Vallès Occidental, es troba aquest petit temple romànic bastit entre els segles XI i XII, i es caracteritza per la seva senzillesa amb elements ornamentals molt simples, amb un interior auster. A l’interior encara es conserven pintures romàniques del segle XII-XIII amb escenes de l’Antic i el Nou Testament, fet molt poc freqüent.
Basílica de Santa Maria
A la comarca del Maresme, es troba la basílica de Santa María a Mataró. El temple presenta trets clarament clarament barrocs,constuït al segle XVII, fou projectat per l’arquitecte de Milà Ercole Turelli, pel que exhibeix una clara influència italiana.
Santa Maria del Pi
Al centre de la ciutat de Barcelona és on estroba aquest temple dedicat a la Verge. L’actual temple gòtic es construí al segle XIV. En un inici esglèsia, el papa Pius XI li concedí el reng de basílica menor. A la mateixa ciutat es troba un des temples més magnífics dedicats a la Verge: la basílica de Santa Maria del Mar. És considerat el templè gòtic per excel·lencia de la ciutat, projectat per Barenguer de Montagut, ja que és l’unic exemple gòtic completament acabat segons el traçat original que queda. La Basílica de santa Maria del Mar, juntament amb la Catedral de Girona, és considerada un dels màxims exponents d’arquitectura gòtica catalana de la seva època.
* Opcional:
Sorba. Església de Santa Maria ~Avià. (24km de distància) (opcional).
Església de Santa Maria
A Sorba, a la comarca de Berguedà, es troba quest temle queconté diferents elements arquitectònics de diferents etapes, pel que resulta difícil englobarla dins un sol estil arquitectònic ja que inclou elemts d’època visigòtica del segle VI, passant per tots els estils fins el barroc del segle XVII a causa de les constants ampliacions y remodelacións que sofrí al llarg del temps. A 24 km de distància, a la mateixa comarca, es troba l’església de Santa Maria a Avià, una petita joia romànica del segle XII que es conserva gairabé sencer l’edifici original excepte per unes remodelacions del segle XVIII a la porta de la façana oest. Un dels trets característics del temple ñes la pola beneïtera que data del segle XII i l’antipendi que ocupa l’altar, una pintura de retaula dedicat a la Verge Maria que també data del segle XII.
Com arribar-hi:
D´Abrera a Vilafranca del Penedès:
A2 (sortida 585)/A7/AP7 (sortida 28).
De Vilafranca del Penedès a Igualada:
C15.
D´Igualada a Caldes de Montbui:
A2 (sortida 585)/A7/AP7 (sortida 17)/C59.
De Caldes de Montbui a Barberà del Vallès:
C59/AP7 (sortida20).
De Barberà del Vallès A Mataró:
C58/B20/C32 (sortida 95).
De Mataró a Barcelona:
C32.

Hazte socio

También te puede gustar