Set tesis sobre Déu , societat i Estat

1. La societat i l’Estat són laics, no ateus. I ho són perquè la societat és plural i té com a referència ma…

1. La societat i l’Estat són laics, no ateus. I ho són perquè la societat és plural i té com a referència majoritària a Déu. Només una petita minoria de persones no creuen en Déu. D’aquí la neutralitat, i no l’ateisme, de l’Estat.

2. Estat laic és una altra forma d’anomenar a l’estat aconfessional, és a dir que no està adscrit a cap confessió religiosa. Però no perquè les rebutgi, al contrari, és així perquè assumeix i valora la creença en Déu comú a la majoria.

3. El laïcisme pretén confondre les confessions religioses amb el fet religiós universal de la creença en Déu. El laïcisme que intenta llançar tota concepció religiosa de l’espai públic és una forma d’ateisme emmascarat. Aquesta és la raó per la qual pràcticament i fora de dictadures no hi ha un estat laïcista real, fins i tot França, on radica l’origen històric d’aquesta idea política, fluctua segons l’època en l’aplicació de lleis laïcistes d’exclusió religiosa.

4. Els ateus no poden imposar la seva negació del sentit religiós a la majoria. L’Estat no té religió perquè reconeix i respecta el Déu de tots els seus ciutadans, no en una formulació sincrètica inventada sinó en el reconeixement de les diferents confessions.

5. La religió és un valor fonamental de la societat plural i els poders públics han de facilitar la seva manifestació i la formació en la cultura religiosa pròpia i el coneixement de les altres.

6. L’Estat col·labora amb les confessions religioses en el que és propi de tots dos i facilita la seva llibertat, tasca i exercici públic.

7. Tota experiència religiosa forma part d’una història i d’una cultura que han configurat la societat de cada Estat. Tal experiència, en raó d’un criteri democràtic, ha de tenir un reconeixement específic perquè és portadora d’un component fonamental per al conjunt de la societat: la tradició cultural.

Josep Miró i Ardèvol, president d’E-Cristians i membre del Consell Pontifici per als Laics

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>