Trobada a Barcelona del grup ‘Pastoral dels emigrants a les grans ciutats’

Des de fa 21 anys es celebra anualment una trobada de representats de la Pastoral de Immigrants de les grans ciutats d’Europa. Enguany, s’…

Des de fa 21 anys es celebra anualment una trobada de representats de la Pastoral de Immigrants de les grans ciutats d’Europa. Enguany, s’ha celebrat a la casa d’Exercicis de Sant Ignasi de Sarrià, dels dies 7 al 10 de març. Hi han participat representats de: Viena, Lyon, Frankfurt Main, Colònia, Milà, Roma, Turin, Luxemburg, Basilea, Friburg, Barcelona, del Servei Nacional de la Pastoral de Migrants de França i de la Comissió de Migracions Episcopal Espanyola. El tema d’estudi d’aquesta trobada ha estat “Els fills del immigrants, ¿quina pastoral?”. Els amfitrions de la trobada han estat La Delegació de Pastoral Social del Bisbat de Barcelona, i Càritas Diocesana de Barcelona. Els participant foren uns 35.

La inauguració de la trobada tingué lloc el diumenge dia 7, a la tarda, i en l’acte intervingueren Salvador Bacardit, Vicari Episcopal, i Delegat episcopal de Càritas, qui dóna la benvinguda als participant en nom del cardenal de Barcelona; la Montserrat Coll, Directora de Assumptes religiosos de la Generalitat, que saludà els congressistes i manifestà l’agraïment de les institucions del Govern de Catalunya per tot el treball que fa l’Església Catòlica a casa nostra a favor dels immigrants, i Josep M. Jubany, Delegat Episcopal de Pastoral Social, que en nom de l’organització dóna la benvinguda a tots els participants.
Durant les Jornades es presentaren informes de les ciutats, sobre diferents aspectes que afecten els fills dels immigrants: culturals, religiosos, familiars, enraigament etc.
El dilluns dia 8 es dedicà a veure la realitat. Hi ajudaren la Sra. Rosa Aparicio, de la Universitat de Comillas, que presentà un estudi que s’està fent sobre la segona generació i el Oriol Amorós, Secretari d’Immigració de la Generalitat de Catalunya, qui dissertà sobre La immigració a Europa: les politiques locals en el marc Europeu.
En aquest capítol foren especialment interessants, les dues taules rodones que es celebraren, en una es presentaren diferents projectes socials per joves, i l’altre va comptar amb la participar de joves fills d’immigrants.
El dimarts dia 9, es dedicà a jutjar. Aquest dia és compta amb la participació de l’antropòleg Carles Feixa, qui dictà una ponència sobre la cultura Occidental i els fills dels immigrants aspectes educatius, i sociològics i del teòleg Ramon Prat, qui ens presentà una metodologia per fer una lectura creient de la realitat de la migració.
Per la tarda del dia 9, s’organitzà una visita a la Sagrada família de Barcelona, i es visità la institució Migra Studium, i a la Església del carrer Palau se celebrà una Eucaristia presidida pel cardenal de Barcelona, Lluís Martinez Sistach, qui pronuncià una homilia sobre quines han de ser les actituds del creients davant de la immigració. L’acte finalitzà amb un sopar.
La jornada finalitzà el dimecres dia 9, on es feu una avaluació de la jornada. Es decidí que l’any vinent se celebraria a Luxemburg, i es redactà un comunicat final, que es donarà a conèixer en els bisbats d’Europa, a l’Església, i a la societat en general.
Cal destacar, que tota la jornada transcorregué amb un gran clima d’amistat, on tant importants com les ponències foren els intercanvis personals. Fou un bon moment per prendré el pols sobre la immigració a Europa. Tothom coincidí que els immigrant són dels col·lectius mes perjudicats per la crisi econòmica que parteix el continent i es valorà de forma molt positiva tot el treball de l’Església Catòlica.
Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>