Una realitat que no volen veure: el suïcidi demogràfic espanyol

demográfico

El conflicte català omple portades i centra l’atenció dels mitjans. No és per a menys. És una dinàmica que de consumar-se alteraria radicalment la realitat espanyola. Però, al mateix temps, hi ha consciència entre propis i estranys que tanta eventualitat, si no impossible, sí que resulta altament improbable. Però en l’altre extrem, en un racó de l’escenari, està funcionant una dinàmica molt més aclaparadora, que porta més temps actuant i que consumarà el seu propòsit amb tota certesa, llevat que es faci un esforç que, a hores d’ara, necessàriament ha de ser extraordinari. Però, tot i la certesa, l’atenció que desperta és molt escassa, fins i tot s’alcen veus potents, com les que sorgeixen dels adscrits a la perspectiva de gènere, que es declaren contràries a ni tan sols considerar. Té la seva lògica -dolenta, però lògica- perquè es tracta de l’enfonsament demogràfic, de la insuficient natalitat, és a dir, de la manca de mares com a condició necessària (i de pares).

La descendència arriba a mínims dels que fan història, el que garanteix una població envellida incapaç de produir el necessari per mantenir-se. Tot i això, i seguint l’antiga consigna falangista, el govern, els partits i el gruix de l’opinió pública mantenen impassible el gest. És una actitud excepcional per insòlita en el context d’estats europeus.

El fluxos migratoris del passat recent l’han emmascarat en una visió interessada a negar el problema, perquè tot i això seguia aquí.

Sembla com si ningú es volgués assabentar que la crisi demogràfica afecta l’estat del benestar perquè danya de manera irreparable els ingressos que el fan possible, i perquè deteriora la renda futura dels ciutadans.

La taxa de natalitat de només 8,79 nascuts per cada mil habitants que es va assolir el 2016 és la més baixa de totes les observades. El 1978 era el doble. La caiguda ha estat greu i ràpida. Per situar millor la imatge, això significa que en una ciutat espanyola d’un milió d’habitants naixeran menys de nou mil nens. Feu un esforç d’imaginació per entreveure l’escenari resultant d’aquí a quinze anys.

Separació de Catalunya? Què va, abans que es produeixi, Espanya serà un erm humà. En realitat, la gran arma de l’independentisme a llarg termini seria crear una cultura natalista. Això sí que és un bingo a termini fix. Però, que ningú pateixi perquè comparteixen la mateixa cultura hegemònica espanyola, que no europea, que veu la maternitat com una càrrega o, com a molt, com una opció al costat de moltes altres, al mateix temps que el treball a precari, els baixos salaris, els pisos de lloguer pels núvols, la dificultat per conciliar treball i família, dissuadeixen de ser pares als que volen ser-ho. I tota aquesta cultura antinatalista, condicions econòmiques i socials, succeeix davant la completa passivitat del govern i de l’estat, que es manté a la cua d’Europa en ajudes a la maternitat i a la família, tot i que el cost econòmic dels fills és d’uns 8000 euros com a valor mitjà el primer any, i una mica més de 100.000 euros fins a arribar als 18 anys, d’acord amb les dades de la Federació de Consumidors Independents.

La resposta no té enigmes, n’hi ha prou amb seguir els camins que d’altres societats europees han aplicat amb èxit, com la francesa sense anar més lluny: bons estímuls a la natalitat, ajudes a les famílies amb fills, que en realitat són inversió i no despesa  i així haurien de computar i ser considerades, i polítiques actives de conciliació en general, i en especial aquelles pensades per a la maternitat, a fi de facilitar la trajectòria professional. També un reconeixement fiscal i en el sistema de pensions, del temps dedicat a la llar relacionat amb la cura dels fills. Aquest és l’únic camí, ben sabut, però que no se segueix. Cada vegada s’assembla més al suïcidi d’Espanya.

Hazte socio

También te puede gustar

Deja una respuesta

Su dirección de correo electrónico no se va a publicar. campos obligatorios *

Puedes utilizar estas etiquetas HTML y atributos: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>