Prop de 65.000 persones, que resideixen majoritàriament en zones d’alta diversitat social i cultural, seran les beneficiàries directes de les ajudes que l’Obra Social «la Caixa» ha concedit aquest any a través de 91 projectes que fomenten la convivència ciutadana intercultural, el desenvolupament social i la igualtat d’oportunitats. La suma d’aquestes ajudes arriba als 2,3 milions d’euros i el conjunt de projectes seleccionats compta amb la participació de prop de 500 professionals i 1.800 voluntaris.
La convocatòria d’Interculturalitat i Acció Social 2018 forma part del Programa d’Ajuda a Projectes d’Iniciatives Socials que impulsa anualment l’Obra Social «la Caixa» i que per aquest any inverteix 18,5 milions d’euros en projectes que atenen a diferents àmbits, sempre amb el propòsit d’oferir oportunitats als col·lectius en situació de vulnerabilitat social.
La convocatòria d’Interculturalitat i Acció Social pretén afavorir la interacció entre diferents col·lectius del territori per tal d’estimular la convivència ciutadana intercultural i el desenvolupament comunitari. A l’hora de seleccionar els projectes per a aquesta convocatòria s’han prioritzat aquelles propostes que afavoreixen la interacció entre diferents col·lectius del territori facilitant el pas de la coexistència a la convivència, que aborden la prevenció i/o resolució de conflictes en territoris d’alta diversitat, que contemplen la capacitació de persones que actuen com a agents de canvi en la comunitat i que estimulen la participació ciutadana i la implicació i coresponsabilitat de les famílies i els propis beneficiaris en el procés educatiu.
A més d’avaluar els objectius, la metodologia i l’impacte previst, la Fundació Bancària «la Caixa» posa especial èmfasi en aquells projectes que promouen el respecte i la dignitat de les persones, així com el sentiment de pertinença a la comunitat i la implicació personal per la cohesió social. L’empoderament de les persones destinatàries com a agents actius de canvi és crucial en el disseny, el desenvolupament i l’avaluació de les activitats. Només així s’aconsegueix un plantejament integral que actua directament amb la persona i la finalitat és la promoció de la comunitat.