fbpx

«Passió per la Setmana Santa» nou llibre del caputxí manresà Fra Valentí Serra

COMPARTIR EN REDES

Passió per la Setmana Santa és el títol del nou llibre del caputxí manresà Fra Valentí Serra  que ens pot ajudar a descobrir allò més essencial que caldria saber entorn del fet de la Passió de Nostre Senyor Jesucrist a través de la descripció de les principals tradicions populars i religioses articulades entorn de la Setmana Santa a Catalunya –des del diumenge de Rams fins a Pasqua– dedicant l’autor una particular atenció al viacrucis, a les representacions dramatitzades de la Passió, a les processons, a les plantes remeieres vinculades a la Setmana Santa i als plats propis de la cuina catalana per aquests dies tan especials.

En la primera part del llibre s’analitza el fet històric de la Passió de Crist on es presenten, de manera ordenada, les nombroses dades sobre les execucions i crucifixions en el món romà que es troben disperses en les fonts clàssiques, en estudis d’història antiga i en els resultats de recerques mèdiques i bíbliques sobre Passió de Jesucrist. El llibre també aporta una relació de les principals devocions i relíquies conservades a Catalunya. De les nombroses tradicions entorn de la Setmana Santa tractades en el llibre esmentem la del viacrucis i les hores o rellotge de la Passió.

de tenir ben present i de meditar a cada hora del dia tots els moments o passos que féu Jesús vers el Calvari

En efecte, des de finals del segle XVIII, i en els anys previs a la supressió de la vida religiosa, esdevingué força popular la pràctica devocional coneguda amb el nom de les Hores de la Passió o Rellotge de la Passió, divulgada en forma de fulls volants i, també, amb estampes, per tal de tenir ben present i de meditar a cada hora del dia tots els moments o passos que féu Jesús vers el Calvari. Els frares caputxins feren significatives aportacions escrites que contribuïren, enormement, al desenvolupament d’aquesta devoció popular arreu d’Europa ja que publicaren, primer a Venècia el 1621 i posteriorment a Roma el 1625, un devocionari, molt ben estructurat, per tal d’instruir els fidels en la pràctica de la meditació de la Passió, seguint els passos de Jesús i de Maria en cadascuna de les hores del dia, talment un rellotge. Aquesta devoció està directament vinculada a la pràctica del viacrucis que, semblantment, va seguint els passos de Crist durant l’itinerari de la seva Passió.

Sobre la pràctica del viacrucis, o Via Crucis, cal subratllar que és una de les més entranyables devocions populars de profunda arrel bíblica i, alhora, gaudeix d’un encuny genuïnament franciscà

Sobre la pràctica del viacrucis, o Via Crucis, cal subratllar que és una de les més entranyables devocions populars de profunda arrel bíblica i, alhora, gaudeix d’un encuny genuïnament franciscà. La pràctica del viacrucis implica meditar —talment com si hi fóssim presents i amb comunió íntima amb els sentiments de la Mare de Déu— els moments dolorosos d’aquell camí de la creu que féu el seu fill Jesucrist des del pretori —on Pilat el condemnà— fins a la muntanya del Calvari on Crist morí per a la salvació del Món. En la pietat franciscana, la devoció a la Passió de Crist es remunta al propi sant Francesc d’Assís († 1226) que, al seu temps, ja composà un Officium Passionis per ajudar a associar-nos, a través de la pregària contemplativa, als sentiments del Crist sofrent. Una devoció molt a propòsit per als dies de Passió i de la Setmana Santa.

El Llibre

La presentació del llibre Passió per la Setmana Santa. Festes i tradicions tindrà lloc al Santuari barceloní de L’Ajuda (c. St. Pere Més Baix, 18 – caputxins ) el dimecres 29 de març, a les 19 h., amb les intervencions de l’autor, de la catedràtica d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona, Dra. Maria Àngels Pérez-Samper i de l’expert folklorista Amadeu Carbó i Martorell.

 

 

La presentació del llibre Passió per la Setmana Santa. Festes i tradicions tindrà lloc al Santuari barceloní de L’Ajuda c. St. Pere Més Baix, 18 – caputxins el dimecres 29 de març, a les 19 h Clic para tuitear

¿Te ha gustado el artículo?

Ayúdanos con 1€ para seguir haciendo noticias como esta

Donar 1€
NOTICIAS RELACIONADAS

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.