fbpx

Per què Maduro demana ajuda al Papa en el conflicte de Veneçuela?: la mediació de l’Església al llarg de la història

COMPARTIR EN REDES

Nicolás Maduro se sap en una situació delicada. Més de dotze països europeus han reconegut la posició del fins ara líder opositor a Veneçuela, Juan Guaidó, president de l’Asamblea Nacional.

Aquest reconeixement ja s’havia produït per part de més de deu països americans, entre els quals hi ha els Estats Units, que va ser un dels primers a fer-ho. El mateix parlament de la Unió Europea ha acceptat en bloc aquesta circumstància.

Ara el que ha estat president de la República fins ara, Nicolás Maduro, ha demanat la mediació de l’Església catòlica.

Maduro, ha dirigit unes declaracions a la televisió Sky24 en què ha assenyalat: «He enviat una carta al Papa Francesc, espero que estigui arribant o que ja estigui a Roma, al Vaticà, dient que jo estic al servei de la causa de Crist. I amb aquest esperit li he demanat ajuda en un procés de facilitació i de reforçament del diàleg».

Per tant, el líder bolivarià s’obre a una intermediació del màxim líder del catolicisme, del qual esperen «una resposta positiva». No és la primera vegada que Maduro li demana al bisbe de Roma la seva mediació en la crisi política que viu el seu país.

La raó és que al llarg de la història l’Església i especialment diversos papes han intervingut en complexos conflictes internacionals que semblaven trobar-se en un delicat punt, però que van poder ser desencallats. Això espera Maduro.

Les mediacions històriques de l’Església catòlica al llarg de la Història

Sempre han existit mediacions en els conflictes per part del catolicisme. Ja hagin estat sacerdots a petita escala, bisbes o fins i tot papes, l’Església ha estat presa sempre com un agent neutre i àrbitre necessari en nombrosos conflictes.

Recentment, per exemple, a Colòmbia l’Església va jugar un paper importantíssim en la signatura dels acords de Pau entre el Govern i les FARC, que van deposar les armes i es van reinserir en la societat colombiana. També el va tenir anteriorment quan les FARC va tenir ostatges.

Més enllà d’aquest recent exemple, hi ha altres que amb la perspectiva històrica necessària, han suposat negociacions que han facilitat l’esdevenir de la història.

Restabliment de relacions amb Cuba

Per exemple, el Papa Francesc va jugar un paper decisiu en el restabliment de les relacions entre Cuba i els Estats Units i va posar en relleu la capacitat d’intermediació del Papat en la resolució de conflictes al llarg de la història.

Des de l’Edat Mitjana l’Església ha intervingut per ajudar a reduir la violència entre els territoris. De fet, no és un altre sinó el Vaticà qui va protagonitzar el primer Estat en organitzar una representació del Papat en altres països a través dels nuncis pontificis.

El mur de Berlín

Joan Pau II, amb el seu magisteri sobre la llibertat religiosa, i acompanyant els processos que s’havien posat en marxa a la seva Polònia amb el naixement del primer sindicat lliure en un país comunista, va contribuir a la caiguda dels sistemes totalitaris comunistes.

El 1989 el mateix líder soviètic-rus Gorbatxov va reconèixer públicament que la intervenció de Joan Pau II va ser decisiva en els esdeveniments que van culminar amb l’enderrocament del mur de Berlí i amb tot el sistema comunista a Europa.

Canal de Beagle

De nou el Papa Joan Pau II va evitar la guerra el 1978 quan va conduir una mediació que va portar a la signatura del Tractat de Pau i Amistat el 29 de novembre de 1984, que va solucionar el conflicte del Canal de Beagle, de més de setanta anys de disputa.

Argentina i Xile es disputaven el canal de Beagle, un litigi limítrof que consistia en la disputa per la traça oriental de la cadena i la illes van ser motiu de discussió.

Nazisme

El Papa Pius XI va ser una figura rellevant en la diplomàcia entre jueus durant el règim nazi d’Adolf Hitler.

La Santa Seu juntament amb els nuncis i membres de l’Església haurien salvat de la mort d’entre 740.000-850.000 jueus. Pius XI a més va publicar l’encíclica «Amb ardent preocupació» en què condemnava la ideologia racista que propagava el Tercer Reich.

¿Te ha gustado el artículo?

Ayúdanos con 1€ para seguir haciendo noticias como esta

Donar 1€
NOTICIAS RELACIONADAS

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.